Linkovi

Američki Kongres usvojio rezoluciju o što skorijem primanju Hrvatske u NATO savez


Američki Kongres u punom sastavu sinoć je usvojio rezoluciju 529 kojom se traži da se Hrvatsku što prije primi u NATO savez. Ta je rezolucija nedavno prihvaćena u vanjskopolitičkom odboru Zastupničkom doma Kongresa, a nakon uhićenja generala Gotovine uklonjena je i posljednja prepreka za ulazak Hrvatske u Sjevernoatlantski savez – istaknuo je kongresnik Elton Gallegly, koji je pokrenuo postupak usvajanja rezolucije početkom studenog.

"Izražavam snažnu potporu rezoluciji H-529 u kojoj se traži priključenje Republike Hrvatske Sjevernoatlanskom savezu" - ovim je riječima kongresnu rezoluciju predstavio njen sponzor, republikanski kongresnik iz Kalifornije Elton Gallegly.

"Od priznavanja hrvatske neovisnosti 1992.godine stanovnici Hrvatske su izgradili demokratsko društvo, uspostavili vladavinu zakona i poštivanje ljudskih prava i slobodnu tržišnu ekonomiju… Hrvatska je poslala svoje postrojbe u Afganistan kao svoj udio u borbi NATO saveza protiv terorizma, a pruža i snažnu potporu Sjedinjenim Državama u suzbijanju širenja oružja za masovno uništavanje" - naglasio je kongresnik Gallegly te rekao da je uhićenjem generala Ante Gotovine uklonjena i posljednja prepreka za ulazak Republike Hrvatske u NATO savez:

“Njegovo uhićenje na Kanarskim otocima potvrdilo je istinitost tvrdnji hrvatske Vlade da se Gotovina ne krije na području Hrvatske. S potpunim ispunjenjem NATO-ovih smjernica i kriterija za članstvo, Hrvatska treba biti pozvana u punopravno članstvo Sjevernoatlantskog saveza, što je prije moguće" - stoji u jednoglasno usvojenoj Rezoluciji.

Kosponzori rezolucije su i kongresnici George Radanovich i Peter Visclosky, koji zajedno predsjedaju i udrugom prijatelja Hrvatske u američkom kongresu. Posebnu pohvalu naporima Hrvatske u zapadnim integracijama izrazili su i kongresnici Tom Lantos i Dennis Kucinich.

XS
SM
MD
LG