Linkovi

Hand: 'Poruka uhićenja Ante Gotovine - pravda će pobijediti'


"Najvažnija poruka uhićenja Ante Gotovine glasi – pravda će pobijediti", izjavio je za Glas Amerike Bob Hand, savjetnik Vijeća američkog Kongresa za sigurnost i suradnju u Europi.

Bob Hand: Poznato mi je da su članovi Bushove administracije i Kongresa zadovoljni ovakvim razvojem situacije jer Hrvatska sada može krenuti naprijed u svojim integracijskim naporima. Premda se u Hrvatskoj neki protive uhićenju Ante Gotovine i izražavaju neslaganje suradnjom Vlade po ovom pitanju imam dojam da hrvatske vlasti znaju kako je to ispravan potez koji je trebalo učiniti dosta ranije. S preostalih šest slučajeva koji se tiču Srba iz Srbije ili Bosne i Hercegovine, nadam se da će vlasti u Srbiji i vlasti u Republici Srpskoj uhvatiti te pojedince i izručiti ih u Haag. Nemam dojam da bi te vlasti trebale imati veće probleme pri njihovom hvatanju u odnosu na hrvatske vlasti i slučaj Gotovina. Mislim da taj slučaj pokazuje da kad ima političke volje i suradnje među birokracijom i različitim zemljama, ovi slučajevi se mogu rješiti i onda cijela priča prelazi iz političke sfere u pravosuđe.

Bob Hand vjeruje da je hrvatska Vlada definitivno shvatila da je ovaj slučaj zapreka njenim integracijskim naporima kad je Europska unija ranije ove godine odlučila staviti Hrvatsku na čekanje po pitanju pregovora o članstvu. Hand je također pohvalio politiku Sanaderove vlade.

Bob Hand: U Hrvatskoj je oduvijek postojala desnica što ne iznenađuje. Rat u Hrvatskoj može se činiti kao davna uspomena nama, s ove strane Atlantika, ali to je nešto što je ljudima u Hrvatskoj još uvijek svježe. Ljudi u regiji još emocionalno reagiraju. Vjerujem da hrvatsko političko čelništvo ima mudrost i mogućnost da iskoristi svoju čelnu ulogu i pokuša pokazati hrvatskim građanima da je hvatanje Gotovine bilo ispravan potez. Što god netko mislio o njemu on je optužen i treba biti u Haagu. Na njemu je i njegovim odvjetnicima da se obrane od optužbi. Nadam se da će hrvatske vlasti i vlada i dalje nastaviti pokazivati kako je ovo ispravan put i vjerujem da će, kad dobro razmisle, to uvidjeti i svi građani Hrvatske.

Boba Handa upitali smo i za ocjenu rezolucije Zastupničkog doma Kongresa u kojoj se poziva na što skorije primanje Hrvatske u NATO savez.

Bob Hand: Premda je rezolucija samo mišljenje Zastupničkog doma ona ipak predstavlja politički signal da je proširenje NATO saveza još uvijek u interesu Sjedinjenih Država i da bi Hrvatska bila dobar dodatak savezu kad ispuni uvjete za članstvo. Uhićenjem Gotovine uklonjena je velika zapreka da se krene naprijed. U Hrvatskoj, naročito od 2000. godine, ima dosta pozitivnih trendova uključujući i činjenicu da su se na vlasti izmjenile različite stranke, a da je država ostala stabilna i napreduje.

Gospodin Hand dodaje da ova rezolucija nije potpora samo vladajućoj strukturi nego predstavlja podršku cijeloj zemlji kako bi ostala na istom, ispravnom smjeru, te kako bi nastavila s reformama na svim područjima.

XS
SM
MD
LG