Linkovi

Bush: 'Nikad nećemo odustati; nikad nećemo popustiti teroristima'


Predsjednik George Bush je danas održao govor u Akademiji američke ratne mornarice u Annapolisu. Govorio je o vladinom planu za pobjedu u Iraku. Predsjednik je Irak nazvao 'središnjom bojišnicom protiv terorista koji vode rat protiv čovječanstva'.

Po riječima predsjednika Busha, neprijatelji u Iraku su 'kombinacija pristaša Saddama Husseina, članove al-Qaide i onih koji su izgubili svoje privilegije koje su uživale tijekom režima Saddama Husseina. "Jasna strategija pobjede može se imati jedino ako se jasno razumije priroda neprijatelja" - rekao je predsjednik Bush.

Po riječima američkog predsjednika, nadolazeći izbori polovicom ovog mjeseca šalju 'jasnu poruku da se Iračani neće dati prestrašiti od terorista'. "Boreći se protiv ovih terorista u Iraku, Amerikanci u uniformi nanose poraz onima koji predstavljaju izravnu prijetnju američkom narodu. Protiv ovog neprijatelja postoji samo jedan djelotvoran odgovor: nikad nećemo odustati i nikad im nećemo popustiti. I nikad nećemo prihvatiti ništa manje od potpune pobjede."

Predsjednik Bush je izjavio da iračke snage sigurnosti u sve većoj mjeri preuzimaju odgovornost za borbu protiv pobunjenika. Međutim, naglasio je kako neće odrediti vremenski okvir za povlačenje američkih postrojbi iz Iraka, napomenuvši da će one tamo ostati sve dok ta zemlja ne bude u potpunosti spremna da se sama brani. Kako javlja Paula Wolfson, predsjednik Bush je izjavio da je borba za slobodni Irak sve više u iračkim rukama: "Oni brane svoju novu demokraciju odlučno i hrabro. Za slobodu se Iračani bore i danas, a borit će se i sutra."

Predsjednik Bush je rekao da će se postepeno, kako se bude povećavala iračka borbena spremnost, američka vojna nazočnost smanjivati. Dodao je da će za to trebati vremena i strpljenja, ali da će se to dogoditi. "Kako će iračke snage stjecati iskustvo, a politički proces napredovati, bit ćemo u stanju smanjiti broj svojih vojnika u Iraku. Pri tome, nećemo izgubiti sposobnost da teroriste, na kraju, porazimo" - izjavio je predsjednik Bush.

Međutim predsjednik je ustrajao na tome kako neće pristati na određivanje bilo kakvog proizvoljnog vremenskog okvira za povlačenje iz Iraka. On je napomenuo kako je sveukupna pobjeda protiv terorizma i dalje od najveće važnosti. George Bush je rekao kako se u donošenju svojih odluka neće voditi politikantskim razlozima, te je obećao je da će slušati prvenstveno savjete vojnih zapovjednika s terena: "Određivanje ishitrenog krajnjeg roka za povlačenje poslalo bi poruku cijelom svijetu da je Amerika slab i nepouzdan partner. Određivanje ishitrenog krajnjeg roka za povlačenje poslalo bi signal našim neprijateljima - da će se Amerika povući i napustiti svoje prijatelje, ukoliko budu dovoljno dugo čekali."

U govoru u Akademiji ratne mornarice u Annapolisu, predsjednik je ponudio podrobnu obranu svoje politike u Iraku. U vrijeme kad podrška javnosti ratu slabi, a iz Kongresa stižu sve glasnije kritike, predsjednik je nastojao opravdati kontinuirani američki angažman, bez obzira na sve veći broj žrtava.

Demokrati u Senatu kritiziraju predsjednika Busha tvrdeći da u svom govoru nije bio iskren u opisivanju realnosti na terenu, u Iraku. Senator Jack Reed, član Odbora za oružane snage, rekao je da je razočaran predsjednikovim govorom. Dodao je da Amerikanci jedva čekaju iskrenu procjenu situacije u Iraku, te da je današnji predsjednikov govor sadržavao opća mjesta a ne konkretne stvari.

Predsjednikov protukandidat na prošlogodišnjim izborima, senator John Kerry, je rekao kako predsjednik – u svojim obraćanjima javnosti - nastoji povući "izmišljenu crtu podjele". Po riječima ovog senatora nitko nije predlagao da Sjedinjene Države 'pobjegnu od automobila bombi' i da svi 'imaju povjerenja u američke vojnike'. Senator Kerry je dodao da demokrati ne traže definiranje "umjetnog krajnjeg roka" za povlačenje iz Iraka, već procjenu vremenskog okvira koji je potreban za postizanje uspjeha. Dodao je da bi Amerikanci htjeli znati koliko će dugo američke postrojbe ostati u Iraku.

Mnogi elementi predsjednikova govora čuli su se i ranije. Međutim, spomenute su nove pojedinosti o procesu obuke iračkih snaga, očigledno kao protuteža kritikama da se ona ne odvija na zadovoljavajući način. Predsjednik je priznao po prvi put i da su na tom planu učinjene pogreške, ali je dodao da se proces novačenja i obuke stalno prilagođava, i da sad daje zadovoljavajuće rezultate: "Oko 80 iračkih bataljuna bori se rame uz rame s koalicijskim snagama. A oko 40 drugih preuzima čelno mjesto u borbama. Većina od tih 40 bataljuna kontrolira svoja područja operacija te provodi akcije protiv terorista, uz samo manju podršku koalicijskih snaga."

Prije današnjeg predsjednikova govora Bijela kuća je objavila publikaciju od 35 stranica pod naslovom Naša nacionalna strategija za pobjedu u Iraku. U njoj se na detaljan način iznose kratkoročni ciljevi predsjednikove ekipe za nacionalnu sigurnost te se navode razlozi za kontinuiranu američku vojnu nazočnost u Iraku. U tom se dokumentu ističe da nijedan rat u povijesti nije dobiven u 'zadatom vremenskom okviru'. Također se kaže da će smanjenje američkih snaga biti moguće sljedeće godine – dapače, da se ona očekuju. To će biti moguće zbog napretka u političkom procesu u Iraku, a i zbog bolje obučenosti lokalnih snaga sigurnosti.

Bijela kuća je priopćila da je svrha ovog dokumenta da se američkoj javnosti pruži bolje objašnjenje vladinih ciljeva i planova za Irak. A kako je naglasio i sam predsjednik Bush taj je dokument dostupan i na web sajtu Bijele kuće – adresa www.WhiteHouse.gov.

XS
SM
MD
LG