Linkovi

Pozadina "Strategije za pobjedu" u Iraku


"Bijela kuća traži strategiju za pobjedu, kod kuće i u Iraku", naslov je pod kojim New York Times piše o najnovijim naporima Bijele kuće da poveća podršku američkog javnog mnijenja za rat u Iraku. Njujorški dnevnik izvještava da usmjeravanje američke administracije na temu "pobjede" reflektira novi glas u vladi, onaj Petera Feavera, politologa sa Sveučilišta Duke koji se priključio Vijeću za nacionalnu sigurnost u lipnju u svojstvu posebnog savjetnika.

Feaver je prethodno proučavao stavove javnog mnijenja u Iraku, a novi posao je dobio nakon što je Bijeloj kući predočio analizu koja zaključuje da će Amerikanci podržati rat unatoč sve većem broju žrtava, ali pod jednim uvjetom: da povjeruju kako će američki napor na kraju uspjeti. Bivši kolega profesora Feavera sa sveučilišta Duke i koautor navedene studije, Christopher Gelpi, kaže da «Nacionalna strategija za pobjedu u Iraku» nije dokument Pentagona o borbi protiv pobunjenika.

Pentagon, tvrdi on, ne treba predsjednika da održi govor i objavi strategiju na Internet stranicama Bijele kuće kako bi znao kako se boriti protiv pobunjenika. «Ovaj dokument jasno je bio usmjeren na američko javno mnijenje», kaže Christopher Gelpi za New York Times.

Guvernerka Louisiane, demokratkinja Kathleen Blanco, objavila je tisuće dokumenata koji bacaju novo svjetlo na sukobljavanje državnih dužnosnika, gradonačelnika New Orleansa i Bushove administracije u odgovoru na uragan Katrina. Kako piše Washington Post, prema novim dokumentima, Savezna agencija za krizne situacije – FEMA – dala je jamstva da 500 autobusa čeka za evakuaciju građana no tih autobusa nije bilo. Iz više od stotinu tisuća stranica dokumenata vidljivo je da je guvernerka Louisiane zatražila povlačenje određenog broja vojnika Nacionalne garde Louisiane koji su u trenutku udara uragana Katrina bili u Iraku.

XS
SM
MD
LG