Linkovi

Otvoreni pristupni pregovori EU - RH


U prvim satima današnjeg dana, sazivanjem međuvladine konferncije, otvoreni su pristupni pregovori EU sa Hrvatskom.

Pristupni pregovori Europske Unije s Hrvatskom otvoreni su u gluho noćno doba skoro dva sata po ponoći, nedugo nakon turskih – a EU nije uspjelo ispuniti obećanje i startati turski proces na obećani datum 3. listopada, osim ako se ne računa lokalno vrijeme predsjedavajuće zemlje, Velike Britanije.

'Vjerujte Hrvatskoj' - poručio je premijer Ivo Sanader u ovom, kako je kazao "velikom danu za Hrvatsku". Dvostrukim je vjenčanjem nazvan najbolji mogući završetak dugačkog ministarskoig radnog maratona u kome se događalo sve – drama, ucjenjivanje, trgovina, telefoniranje, ugodna iznenađenja, čudne i dvoznačne izjave, popuštanje i konačno, izglasavanje praćeno provjeravanjem turskog govora da ne bi uvrijedili osjetljivost i sentimente članice - Cipra.

Nakon što je glavna haaška tužiteljica na opće iznenađenje objavila da je suradnja Zagreba s Haagom besprijekorna, i nakon dva kruga sastanaka ad hoc radne skupine za Hrvatsku, kao i kraćeg uvida u papirologiju europskih procedura, odlučeno je da se sazove i međuvladina konferencija za Hrvatsku, dakle da otpočnu i hrvatski pregovori.

Proces će se ubrzavati. Prvo slijedi utvrđivanje proceduralnih pitanja, a budući da su spremni pregovarački timovi i Hrvatske i europske Komisije (ona pregovara u ime Unijnih 25 članica) prva faza pregovora, screening ili provjera usklađenosti hrvatskih zakona s Unijinom zakonskom bazom ili pravnom stečevinom, na početak se neće predugo čekati.

I rokovi obavezuju - 2009. godina je nekakav cilj, pogotovo stoga što je to godina izbora za Europski pparlament i nove europske Komisije, sa hrvatskim predstavnicima. No to je daleka budućnost. Postoje i ograde sa još uvijek aktualnim Haagom: ukoliko se ne dogodi sve osim potpune suradnje aktivira se paragraf 12. pregovaračkog okvira koji omogućuje europskoj Komisiji brzu suspenziju pregovora.

No, sada, u ovo gluho doba noći radnog dana koji traje - ako nisam pogrešno računala - 21 sat, a ministrima i njihovim suradnicima i duže, vrijeme je za brzi šampanjac i kratke čestitke.

"Moja zemlja ima volju, snagu i odlučnost nastaviti reformskim putem; spremni smo dijeliti s Unijom našu odgovornost u osiguravanju stabilnosti i mira našeg dijela Europe. Za Hrvatsku je počela nova era, krećemo ovim putem s povjerenjem, spremni dijeliti iste ciljeve i vrijednosti s vama" - riječi su premijera Ive Sanadera.

XS
SM
MD
LG