Linkovi

Carla del Ponte spremna za 'neku vrst pozitivne ocjene'?


Teško je predviđati što će donijeti današnji dan Hrvatskoj i s kakvim će tezama izaći glavna tužiteljica međunarodnog Tribunala za raztne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Jer, glas Carle del Ponte najviše će se uvažavati na sastanku ad hoc radne skupine za procjenu suradnje Hrvatske i haaškog kaznenog suda.

Jedini hrvatski argument jači od njezine ocjene bila bi preciznija lokacija bjegunca Ante Gotovine.

Iako je pitanje početka hrvatskih pregovora u sjeni Turske, teme su dijelom povezane radi austrijskih prigovora sadržaju pregovaračkog okvira i ponude Turskoj, koja na pregovore čeka četiri desetljeća. Austrija želi ono što njezini građani javno kažu - privilegirano partnerstvo za Tursku, umjesto punopravnog člantsva.

Neke informacije vele da su u nedjelju ministri (ne svi) iz ad hoc skupine kontaktirali glavnu tužiteljicu - Haag je naime u stalnoj vezi sa prijestolnicama i s Bruxellesom. Naznake upućuju da bi Carla del Ponte dala 'neku vrstu' - prišapnut će diplomatski izvori iz predsjedavajuće zemlje Velike Britanije - pozitivne ocjene. Ne zna se u kojoj mjeri 'pozitivne', jer je tužiteljica u Zagrebu uglavnom šutjela a mediji različito tumačili njezinu razočaranost što Gotovina nije u Haagu.

Pozitivna bi ocjena otvorila prostor otvaranju pregovora s Hrvatskom, ako ne danas ili u dolazećim danima onda u novom terminu kojega bi utvrdili ministri ali zasigurno prije kraja godine, vjerojatno u studenom.

Ovim bi i Austrija bila zadovoljena i dobila bi kakvu-takvu nadoknadu za popuštanje u slučaju Turske (a ono bi se dogodilo bez obzira na rasplet zato što malo koja zemlja, osim ponekad najvećih, dozvoljava blokadu Unijih odluka, pogotovo ne kada je odnos jedan prema 24).

Neke naznake upućuju da bi ministri korigirali hrvatski pregovarački okvir olakšavajući europskoj Komisiji - koja pregovara u ime Unijinih 25 članica - suspenziju pregovaračkog procesa u slučaju problema u suradnji s Haagom.

Računa se da je mogući nov datum hrvatskih pregovora bez Gotovine u Scheveningenu izravno vezan uz traženje Bruxellesa i prijestolnica da Beograd izruči Mladića i Karadžića. Mladićevo je izručenje obećano za kasnije u jesen a neke se članice plaše da bi bilo kakvo popuštanje Hrvatskoj u slučaju Gotovina, pogotovo bez blagoslova Carle del Ponte, značilo otežavanje uhićenja Ratka Mladića.

Luxembourg je teren intenzivnih kontakata i u njima od nedjelje popodne sudjeluje i hrvatski premijer. Ivo Sanader sudjelovat će radu ad hoc skupine – sučelice glavnoj haaškoj tužiteljici.

XS
SM
MD
LG