Linkovi

Lech Walesa u posjetu američkom Kongresu


Američki je Kongres nedavno ugostio Lecha Walesu, bivšeg predsjednika Poljske i legendarnog utemeljitelja neovisnog sindikata Solidarnost, čiji je nastanak prije 25 godina navijestio kolaps sovjetskog bloka. Na svečanom ručku na Capitol Hillu, kojeg je organizirao kongresni Helsinški odbor, Lech Walesa je pozvao svoje kolege, političare da se više okrenu moralnim vrijednostima kao temelju politike u 21. stoljeću.

Posjet Lecha Walese američkom Kongresu koincidirao je s pobjedom dviju stranaka umjerene desnice na parlamentarnim izborima u Poljskoj. Obje stranke imaju korijene u demokratskom pokretu iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji je poveo sindikat Solidarnost. Na svečanom ručku u Kongresu Lecha Walesu je u pozdravnom govoru najavio Zbigniew Brzezinski, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Jimmyja Cartera. On je rekao da se sindikat Solidarnost pojavio na sceni u prilično sretnom trenutku – kada je u američka vanjska politika sve više pozornosti počela poklanjati promicanju ljudskih prava i slobode, pogotovo u zemljama sovjetskog bloka.

No, rekao je Zbigniew Brzezinski, borba za demokraciju, započeta 1980. u Gdanjsku, nije gotova. "Pogotovo mislim na zemlje istočno od Poljske, istočno od Europske unije. Jer, razvoj događaja u Krajini i Rusiji od kritične je važnosti za budućnost Europe, kao i za budućnost slobodnog društva. Zato je važno da surađujemo, mi ovdje u Americi, s našim prijateljima u Europi, pogotovo u zemljama poput Poljske, kako bi se sloboda proširila i učvrstila u zemljama poput Ukrajine, a u budućnosti i u Rusiji".

Lech Walesa je govorio o tome kako su s krajem Hladnog rata prestale biti vrlo važne teritorijalne i političke podjele, a da su zaista važni na političkoj i gospodarskoj sceni postali – snaga ljudskog intelekta te pristup informacijama. Novo doba, rekao je bivši poljski predsjednik, traži nove ideje, nove institucije, koje bi se temeljile na zajedničkim ljudskim vrijednostima. Lech Walesa smatra da je Europska unija pogriješila što je svoj ustavnopravni okvir pokušala utemeljiti jedino na tradicionalnim političkim i građanskim slobodama. " Temelj je bio u slobodama pojedinca, a moralne su vrijednosti - konkretno vjera u Boga – odbačene u privatnu sferu pojedinca. Mislim da je to bilo pogrešno, i zbog toga je ustav blokiran".

Lech Walesa smatra da etičke vrijednosti postaju sve važnije, kako društvo napreduje u tehnološkom smislu. On je inače zahvalio američkom narodu za pomoć Poljskoj, u njezinoj borbi za slobodu, kao i u demokratskom razvoju. 'No, sada treba razmisliti kako pomoći zemljama poput Ukrajine i Belarusa' – rekao je gospodin Walesa.

Paula Dobriansky, visoka dužnosnica američkog Državnog tajništva odgovorna za problematiku razvoja demokracije na globalnoj sceni, izjavila je da iskustvo poljskog sindikata Solidarnost predstavlja nadu za sve narode koji se bore protiv tiranije. "Bez obzira na fasadu koja prikazuje na oštru kontrolu i pomanjkanje političke oporbe, svaki se diktator nalazi samo korak od gubitka vlasti. Kao što smo imali prilike vidjeti mnogo puta, diktature su najnestabilniji oblici vlasti. To je bilo očito u istočnoj Europi i u Sovjetskom savezu, a svjedoci smo toga i posljednjih nekoliko godina, u kojima je sloboda na svjetskom planu stalno jačala".

U sklopu svečanosti u američkom Kongresu, Lech Walesa je nekima od svojih američkih domaćina dodijelio medalje, u čast 25. godišnjice osnivanja poljskog demokratskog pokreta Solidarnost.

XS
SM
MD
LG