Linkovi

'Turske šanse za punopravno članstvo u Uniji svakim danom sve manje'


Dnevnik iz Bostona, Christian Science Monitor, objavljuje komentar pod naslovom 'Turska je odveć važna da bi ju se ostavilo izvan Europske unije', čiji su autori dvojica vanjskopolitičkih analitičara koji rade u Zakladi Heritage, konzervativnom think-tanku iz Washingtona.

John Hulsman i Alexander Skiba smatraju da Turskoj treba ponuditi 'privilegirano partnerstvo' – za što se zalaže Austrija – pod uvjetom da se tom konceptu da 'stvarni sadržaj'.

Ova dva američka vanjskopolitička stručnjaka smatraju da su turske šanse za punopravno članstvo u Uniji 'svakim danom sve manje', te navode da protiv turskog članstva nije samo Beč, već i javnost u dobrom dijelu članica, kao i utjecajni političari u Francuskoj i Njemačkoj.

No, Europska komisija nije sklona preuzeti politički čelnu ulogu u vezi s ovim pitanjem – pišu dvojica komentatora. 'Nacrt sporazuma koji komisija nudi Turskoj ostavlja mogućnost i jednog i drugog – i članstva i partnerstva, tako da se točno ne zna što europsko izvršno tijelo misli' – može se pročitati u današnjem Christian Science Monitoru.

Dvojica analitičara smatraju da Europa mora - bez obzira na ishod sadašnjih pregovora – uspostaviti još bliskije gospodarske, političke i vojne odnose s Turskom, a da Washington treba izvršiti dodatni pritisak kako bi se to zaista i ostvarilo.

Međutim, turski premijer Redžep Erdogan upozorio je jučer da će njegova vlada biti zadovoljna jedino s punopravnim članstvom, koje je inače Turskoj naviješteno kao mogućnost još 1963. godine. 'Odbijanje Turske nanijet će štetu projektu saveza civilizacija' – navodi Erdoganove riječi Minneapolis Star Tribune, dnevnik koji izlazi u saveznoj državi Minnesota.

Turski je premijer dodao da Europa stoji pred izborom: ili će njezini čelnici pokazati zrelost, te će Unija postati istinska globalna sila, ili će se na kraju svesti na 'klub kršćanskih zemalja'.

Međutim, navodi se u listu iz Minnesote, u Europi ova posljednja opcija – 'Europa kao kršćanski klub' – i nije tako nepopularna. Protiv turskog članstva je 54 posto Europljana, dok je protivljenje u Austriji najsnažnije – 73 posto stanovništva smatra da su kulturne razlike između Turske i Unije prevelike da bi se toj zemlji ponudilo članstvo.

XS
SM
MD
LG