Linkovi

Nepotpuna suradnja Hrvatske komplicira stvari u Bruxellesu


Nepotpuna suradnja Zagreba, što je zadnja ocjena glavne tužiteljice, zakomplicirala je stvari u Bruxellesu. Hrvatskoj ostaju još dva dana, do ponedjeljka u 9.30 ujutro kada počinje zasjedanje ad hoc skupine za procjenu suradnje Zagreba s Haagom, kako bi uklonila zadnje prepreke do pozitivne ocjene glavne tužiteljice.

Manjkav napredak neće, kao ni glavnu tužiteljicu, zadovoljiti niti neke države članice Europske unije u odlučivanju da li početi pregovore s Hrvatskom. Rezerve Carle del Ponte također su iskomplicirale posao Europskoj uniji jer je malo vjerojatno da će onih nekoliko zemalja zagovornica besprijekorne suradnje ublažiti stavove.

S izvanrednim danom rada ministara vanjskih poslova u nedjelju – krizni je sastanak sazvan radi austrijske blokade pregovaračkog okvira za Tursku – malo će se toga riješiti za Hrvatsku, čak i ako Austrija, bez većeg razumijevanja većine ostalih članica Unije, sustavno ističe da je pošteno početi pregovore istovremeno i s Turskom i s Hrvatskom i da je svaki drugačiji ishod rezultat «dvostrukih standarda». Austrija izgleda ipak neće dosljedno tjerati uvjetovanje pregovora s Turskom otvaranjem procesa s Hrvatskom, ukoliko je suditi po najavi danskog šefa diplomacije Per Stig Moellera pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku. Danci, kao i Šveđani, sve poteze u EU obrazlažu zastupnicima i ne idu naprijed bez njihove privole za velike teme kao što je, primjerice, nastavak procesa proširenja.

Budući da je Turska na dnevnom redu u nedjelju, također i lokalni austrijski izbori radi kojih je više nego zbog Hrvatske Austrija dizala toliko prašine, a Hrvatska tek u ponedjeljak, nestati će ova navodna veza početka pregovora, očekujem, kazao je domaćim medijima belgijski ministar vanjskih poslova Karel de Gucht, da će «galama naglo otihnuti poslije 3. listopada» i da će početi pregovori s Turskom.

S rezerviranom izjavom glavne tužiteljice nemoguće je očekivati da će se – ne dogodi li se nekakav pomak u zadnji čas, poput preciznijeg lociranja hrvatskog bjegunca pred Haagom – članice složiti za početak pregovora s Hrvatskom. Stoga je u ovakvoj situaciji objektivno optimum novi datum početka pregovora uz ohrabrenje Zagrebu da odradi ostatak.

Što je sve u igri najbolje govori pismo Dennisa MacShanea, nekadašnjeg ministra za Europu u britanskoj Vladi, inače velikog zagovornika bezuvjetne suradnje s kaznenim sudom. Pišući za Financial Times, MacShane upozorava, citiram, «ako Unija spremi pitanje Gotovine pod tepih bit će nemoguće insistirati na potpunoj suradnji Srbije izručenjem Karadžića i Mladića». «Hrvatska ima dobru šansu početi pristupne pregovore čim pokaže punu suradnju u slučaju Gotovina, radujem se priključenju Hrvatske Uniji i vjerujem da ona može, uz još malo dodatnih napora, zadovoljiti postavljene joj uvjete».

XS
SM
MD
LG