Linkovi

Carla del Ponte: 'Nisam osjetila nikakav pritisak'


Američke novine pišu o početku pristupnih pregovora između Europske Unije i Hrvatske, odnosno o onome što im je jučer prethodilo.

Dnevnik International Herald Tribune navodi riječi glavne tužiteljice Tribunala Carle del Ponte koja je izjavila da će Ante Gotovina biti uskoro izručen u den Haag, 'ako Hrvatska nastavi s dobrom suradnjom kakvu je pokazala posljednjih tjedana'. Ovaj američki dnevnik, koji se istovremeno objavljuje u New Yorku i Parizu, također navodi da su ministri vanjskih poslova država članica jučer dobro razmotrili pitanje 'hoće li Hrvatska i u bliskoj budućnosti surađivati s Tribunalom, ako joj se sada da zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu.'

Inače, Carla del Ponte je na tiskovnoj konferenciji odbacila mogućnost da je njezina pozitivna ocjena u korist Hrvatske zapravo posljedica pritiska koju je na nju izvršila Europska unija, a sve kako bi se otklonilo austrijsko protivljenje početku pregovora o članstvu Turske. 'Nisam osjetila nikakav pritisak. Nakon šest godina na ovom poslu, ljudima je jasno da ja ne mijenjam mišljenje zbog toga što se na mene vrši pritisak' – izjavila je glavna tužiteljica.

U svojem izvješću, Carla del Ponte je – prema američkom dnevniku – ponovila tvrdnju da se, na temelju dojava iz izvora izvan hrvatske vlade, Ante Gotovina nalazi ili u Hrvatskoj ili u Bosni i Hercegovini, te postoje indicije da se krije u jednom franjevačkom samostanu.'

Dnevnik Washington Post odluku Unije da počne pristupne pregovore s Hrvatskom stavlja u kontekst 'povijesne odluke' da se isti takvi pregovori počnu i s Turskom.

Washingtonski list navodi prognoze europskih analitičara da će pregovori s Turskom trajati između 10 i 15 godina, te da ne postoje jamstva da će Turska na kraju zaista i biti primljena u Uniju. 'Austrijsko protivljenje početku pristupnih pregovora s Ankarom je ukazalo na postojeću zabrinutost za budućnost ove integracije od 25 država, kao i za samu izvedivost ideje da se u članstvo primi velika, siromašna i još k tome i muslimanska zemlja poput Turske' – piše Washington Post.

Austrijski su čelnici tražili da – ako se počinje s pregovorima s Turskom – moraju početi i pregovori s Hrvatskom, navodi utjecajni washingtonski list.

XS
SM
MD
LG