Linkovi

U Washingtonu održani prosvjedi protiv rata u Iraku


Jučer su u Washingtonu održani prosvjedi protiv rata u Iraku. U blizini Bijele kuće okupile su se tisuće prosvjednika. Iz niza govora i glasnog skandiranja mogla se razaznati glavna poruka – poziv predsjedniku Bushu da odmah povuče američke postrojbe iz Iraka.

Prosvjednici su stigli iz svih krajeva Amerike. Među njima je bilo sjedokosih gospođa poznije dobi, aktivista iz pokreta za građanska prava, studenata, sindikalista, političkih radikala ali i pripadnika srednje klase. Među stotinama transparenata najuočljiviji su bili oni koji traže trenutačno povlačenje američkih vojnika iz Iraka. Bilo je i natpisa koji su predsjednika optuživali da je lažljivac, kriminalac, ili jednostavno – budala.

Prosvjednici su oduševljeno pozdravili Cindy Sheehan, majku u Iraku poginulog vojnika, koja je posljednjih mjeseci mobilizirala tisuće anti-ratnih aktivista. U govoru okupljenima, Cindy Sheehan je rekla da su mediji, kao i Kongres, zakazali u svojoj ulozi 'kontrolora izvršne vlasti'. "Zato ćemo mi preuzeti tu ulogu; mi predstavljamo kontrolu ove vlasti. Ona je do sada izbjegavala kontrolu. Ova je vlast kriminalna vlast' – rekla je Cindy Sheehan.

Gospođa Sheehan je postala poznata po svom višetjednom protestu ispred rancha predsjednika Busha, u Teksasu, gdje je on u kolovozu provodio godišnji odmor. Cindy Sheehan je tražila da se sastane s predsjednikom te da joj on osobno objasni zbog čega je poginuo njezin sin. Njezina kritika na račun predsjednika danima je ispunjavala naslovne stranice novina te je dala nov zamah mirovnom pokretu.

No, jučer su u Washingtonu – često vrlo blizu anti-ratnih prosvjednika – bili i prosvjednici suprotnih pogleda, građani koji podržavaju vladu predsjednika Busha i američku misiju u Iraku. Među tim, pro-vladinim prosvjednicima bila je i Diane Ibbotson, čiji je sin također kao vojnik poginuo u Iraku – i to u istoj bitci kao i sin Cindy Sheehan.

Diane Ibbotson se ne slaže s gledištima Cindy Sheehan. Ona tvrdi da postupci Cindy Sheehan slabe moral vojnika na bojišnici. 'Gubitak sina znači veliku bol za majku, ali to ne znači da ste zbog toga mudriji' – kaže Diane Ibbotson. "Sama činjenica da ste izgubili sina ne daje vam pravo da svojim postupcima pomažete neprijatelju – što upravo Cindy Sheehan čini. Osim toga, sama činjenica da ste izgubili sina ne znači da imate kvalifikacije da govorite kao politički analitičar ili vojni strateg" – rekla je Diane Ibbotson.

Ankete pokazuju da se sve više Amerikanaca protivi angažmanu u Iraku. Međutim, predsjednik George Bush je u više navrata ponovio da bi povlačenje prije nego što se postignu ciljevi misije samo ohrabrilo teroriste te da bi svijet nakon prijevremenog američkog odlaska iz Iraka bio još opasniji.

XS
SM
MD
LG