Linkovi

Prosvjedi protiv rata u Iraku - što kažu američki prosvjednici? (30/10/02) - 2002-10-30


Američki je Kongres nedavno predsjedniku Georgeu Bushu udijelio posebne ovlasti da može započeti vojne akcije protiv Iraka, bez obzira na suglasnost Ujedinjenih naroda. Dok vlada još uvijek procjenjuje razne opcije, u Americi jača anti-ratni pokret. Prošli je tjedan u Washingtonu održan prosvjed protiv rata, koji se po veličini mogao usporediti s demonstracijama protiv rata u Vijetnamu, iz šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Prosvjednici su stigli sa svih strana, iz udaljenih država poput Texasa, Floride i Nebraske, a bile su zastupljene sve generacije. Prosvjed je počeo kod spomenika poginulima u Vijetnamu, koji se nalazi u blizini Bijele kuće. Poruka prosvjednika glasila je: rat protiv Iraka nije ničim opravdan, a u zemlji postoje duboke podjele u vezi s njegovim ciljevima.

Jedan od govornika bio je crnački svećenik Jesse Jackson, jedan od najistaknutijih američkih boraca za građanska prava.

Za Glas Amerike, nakon svog govora, gospodin Jackson je pojasnio zbog čega je odlučio nastupiti na anti-ratnim prosvjedima. "Ovdje sam zbog toga što želim dići glas protiv nepotrebnog rata. Saddama Husseina moguće je zaustaviti i bez otvorenog sukoba. Amerika i Britanija kontroliraju pola zračnog prostora nad Irakom. Irak neće napasti susjede, a niti Europu. Imamo prečih problema – Afganistan, al-Qaidu, izraelsko-palestinski sukob koji je sve dublji… To su problemi s kojima se trebamo baviti. O Iraku se govori jedino kako bi se skrenula pažnja od ekonomske situacije ili naše želje da gospodarimo srednjeistočnom naftom," rekao je.

Osim u Washingtonu, gdje se okupilo oko stotinu tisuća ljudi, anti-ratni prosvjedi održani su nedavno i u San Franciscu, te u Tokiju, Rimu, Berlinu i Meksiko Cityju. Povjesničar Maurice Isserman, koji predaje na Koledžu Hamilton u državni New York, uspoređuje nedavne anti-ratne demonstracije s onima iz šezdesetih.

"Broj okupljenih prilično je impresivan, ako se uzme u obzir činjenica da pucnjava još uopće nije počela. Za rata u Vijetnamu, trebalo je nekoliko godina da sukob traje pa da se u Washingtonu na demonstracijama skupi oko stotinu tisuća ljudi," kaže profesor Isserman.

Među prosvjednicima protiv rata s Irakom bio je i Charles Sheehan-Miles, veteran Zaljevskog rata, koji je kazao: "Nadam se da će naša vlada malo usporiti, te da će više surađivati s Ujedinjenim narodima. Mislim da ovaj prosvjed pridonosi upravo tome."

Istovremeno s anti-ratnim demonstracijama održan je i kontra-prosvjed, u prilog politici Bijele kuće, na kojem se okupilo oko sedamdesetak ljudi. Jedan od sudionika, Adam Ramey, student Sveučilišta George Washington, o anti-ratnim prosvjednicima kaže: Ti su ljudi protiv naše zemlje, protiv američkih vrijednosti, oni se protive sigurnosti naše zemlje. Oni prosvjeduju samo da bi prosvjedovali."

Ankete pokazuju da većina Amerikanaca podržava želju predsjednika Busha da se Irak razoruža. Međutim, podrška vladi opada kada se postavi pitanje treba li Amerika napasti Irak sama, bez podrške međunarodne koalicije.

XS
SM
MD
LG