Linkovi

Bush: 'Preuranjeno povlačenje iz Iraka predstavljalo bi izdaju iračkog naroda'


U vrijeme dok pred njegovim ranchom u Teksasu kampiraju anti-ratni prosvjednici, predsjednik Bush je ponovio da će američka vojska ostati u Iraku sve dok se ta zemlja ne stabilizira. Kako iz Crawforda, gradića u Teksasu gdje predsjednik provodi svoj ljetni odmor javlja Scott Stearns, gospodin Bush je rekao da Iračani postižu uspjehe u njihovim naporima da do sutra objave nacrt ustava.

Bez obzira na nastavak nasilja, izabrani predstavnici iračkog naroda završavaju rad na prvom demokratskom ustavu zemlje, rekao je predsjednik Bush. Ovaj dokument predstavlja kritični korak na iračkom putu prema samostalnosti, rekao je predsjednik Bush.

"Iračani preuzimaju kontrolu nad svojom zemljom. Grade slobodnu zemlju koja će biti sposobna vladati sama sobom, održati se i obraniti. U tome im Amerika pomaže. Hvatamo teroriste,a za to vrijeme pomažemo u uvježbavanju sigurnosnih snaga Iraka, kako bi se zemlja mogla sama braniti' – rekao je predsjednik Bush.

Irački predsjednik Jalal Talabani izjavio je da su predstavnici lokalnih političkih stranaka uspjeli riješiti mnoge probleem koji su se pojavili tijekom pregovora o ustavu. Ostao je još neriješen zahtjev šitiske zajednice koja traži da na jugu zemlje dobije zasebnu federalnu jedinicu.

U redovitoj tjednoj poruci naciji putem radija, predsjednik Bush je povezao angažman u Iraku s ratom protiv globalnog terorizma, te napadima od 11. rujna. Predsjednik je dobacio pozive da se iz Iraka povuče dio američkih snaga, rekavši da je 'američka vojska angažirana u inozemstvu, kako se Amerikanci ne bi trebali suočavati s terorizmom kod kuće.'

"Teroristi nas ne mogu poraziti na bojnom polju. Oni pobjeđuju jedino ako se mi prestrašimo, ako odustanemo. Dok sam ja predsjednik, to se neće dogoditi. Preuranjeno povlačenje iz Iraka predstavljalo bi izdaju iračkog naroda. Druge bi se zemlje mogle upitati koliko je Amerika zaista odlučna u svojoj promociji slobode, i da li zaista želi pobijediti u ratu protiv terorizma" - rekao je George Bush.

Ankete pokazuju da predsjednik gubi javnu pdoršku za angažman u Iraku. Primjerice, anketa agencije Associated Press pokazuje da predsjednika – što se tiče Iraka – podržava oko 38 posto građana.

Pet tjedana dugi predsjednikov godišnji odmor u Teksasu zasjenjuju i anti-ratni prosvjedi, koje vodi majka jednog u Iraku poginulog vojnika. Cindy Sheehan se prije nekoliko dana utaborila u blizini predsjednikova rancha i traži da se s njim osobno sretne. Kolona vozila u kojoj se nalazi predsjednik jučer je prošla pokraj nekoliko desetaka prosvjednika, no nije se zaustavila.

Predsjednik Bush je izjavio da suosjeća s gospođom Sheehan, i razumije njezine snažne osjećaje u vezi s ratom.

U izjavi za medije, gospodin Bush je rekao da je on o povlačenju iz Iraka mnogo razmišljao, no smatra da bi iz takvog poteza svijet mogao zaključiti da su Sjedinjene Države slabe.

XS
SM
MD
LG