Linkovi

Prosvjed na Nultoj točki protiv 'politizacije' komemorativnog centra


Dnevnik USA Today piše kako je jučer na Nultoj točki u New Yorku prosvjedovalo oko 500 ljudi, mahom članova obitelji poginulih u Svjetskom trgovinskom centru. Njima se ne sviđa kako je koncipiran komemoracijski centar žrtvama ovog terorističkog napada. Naime, ovo bi mjesto, pored ostalih sadržaja, trebalo uključivati i takozvani International Freedom Center, svojevrsni muzej koji bi – prema zamisli projektanata – 'prezentirao globalne napore u borbi za slobodu'.

Kako piše USA Today, prosvjednici smatraju da se time ova lokacija, koju nazivaju 'svetim mjestom', previše politizira, odnosno veže uz napore administracije predsjednika Busha da na Srednjem istoku potakne demokratske promjene. 'Globalna borba za slobodu je hvalevrijedna tema, međutim ne na ovom mjestu' – izjavio je jedan od prosvjednika.

******

Dnevnik Washington Post piše o tome što je Amerika u prošle četiri godine naučila, a što nije. Mnogo je više nenaučenog nego naučenog.

'Kako pokazuje loša reakcija na uragan, ova zemlja misli da će neka buduća opasnost ličiti jučerašnjoj opasnosti. Uvijek se vode bitke od jučer, umjesto da se razmišlja proaktivno' – piše washingtonski dnevnik.

Zato je u prošle četiri godine – u strahu od 'terorizma a la 9/11'– ojačana sigurnost zračnog prometa, ali je u potpunosti zanemaren odgovor na opasnost od nuklearnog ili biološkog oružja. Također, kao što je pokazao New Orleans, ignorirana je i opasnost vezana uz prirodne katastrofe.

Također, piše washingtonski dnevnik, milijarde dolara su nenamjenski potrošene, jer utjecajni kongresmeni traže da se upravo u njihovim saveznim državama troši novac za javnu sigurnost – iako tim, često najmanjim saveznim državama, uopće ne prijeti opasnost od terorista.

I treće, piše Washington Post, odgovornima za borbu protiv terorizma i danas nedostaje mašte. Naime, Ministarstvo domovinske sigurnosti niti danas nije sposobno zamisliti teroristički scenarij koji se do sada nije dogodio – tragičan i posve jedinstven.

XS
SM
MD
LG