Linkovi

Newyorčani razmatraju devet arhitektonskih rješenja za Ground Zero (13/1/03) - 2003-01-13


U New Yorku će se danas održati jedna u nizu javnih raspri gdje građani iskazuju svoja mišljenja o arhitektonskim rješenjima za tzv. Ground Zero, mjesto gdje su se nalazili neboderi-blizanci Svjetskog trgovinskog centra.

Razmatra se devet projekata, čiji su autori neka od najvećih imena suvremene arhitekture. Cilj arhitektonskih rješenja je obnoviti poznatu gradsku vizuru Manhattana, ali i odati počast žrtvama terorističkih napada od 11. rujna 2001.

Nekoliko predloženih radova predviđa izgradnju objekata koji bi bili viši od najviše zgrade na svijetu - tornjeva Petronas u Maleziji, čija je visina oko 450 metara. Kada su izgrađeni, sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tornjevi blizanci na Manhattanu bili su najviše zgrade na svijetu.

Projekte su naručili Lower Manhattan Development Corporation i Lučke vlasti New Yorka i New Jerseya. Odluka o pobjedniku ovog natječaja bit će objavljena krajem veljače.

Devet projekata koji su ušli u uži izbor odlikuju se različitim arhitektonskim stilovima. Mjesto gdje se nalazio Svjetski trgovinski centar bi nakon obnove trebali ukrašavati na rijeci plutajući spomenici, podzemni komemorativni vrtovi te petališta. Neki od projekata predviđaju izgradnju jednog nebodera, dok drugi predlažu pet ili više zgrada. Svi prijedlozi sadrže ideju stalnog spomenika za gotovo tri tisuće žrtava terorističkog napada.

Gradske vlasti New Yorka nadaju se da će ovih devet idejnih rješenja doživjeti veći uspjeh u javnosti nego prethodnih šest, koji su prije nekoliko mjeseci bili kritizirani kao "dosadni" i "ne-inspirativni".

XS
SM
MD
LG