Linkovi

New York: prvi znak obnove mjesta gdje se nalazio Svjetski trgovinski centar (25/11/03) - 2003-11-25


Po prvi put nakon 11. rujna 2001. godine, jutarnja prometna gužva u New Yorku dovela je ponovno putnike na postaju prigradske željeznice na mjestu gdje se nalazio Svjetski trgovinski centar.

Šesnaest mjeseci obnove, uz utrošenih 323 milijuna dolara, vratilo je u uporabu postaju prigradske željeznice koja je u svojim najprometnijim danima dovozila i odvozila na Manhattan iz New Jerseya i do 67 tisuća ljudi dnevno.

Jučer ih nije bilo toliko, ako ni zbog čega drugog onda zato što je velik dio ranijih putnika upravo i radio u zgradama Svjetskog trgovinskog centra. No, uprava prigradskih željeznica očekuje da će uskoro tu postaju pri dolasku i povratku s posla koristiti od 20 do 30 tisuća građana.

Nakon što je u nedjelju svečano ponovno puštena u promet, jučer su postajom prošli mnogi koji su se na njoj zatekli ujutro na dan terorističkih napada 2001. godine. Bilo je dosta suza, ali i radosti. Kako su novinarima ‘New York Timesa’ pojasnili oni radosni, ‘ovo je jedan od znakova vraćanja u život’.

Mali biznisi iz okolice, - oni koji su prebrodili teška ekonomska vremena za taj dio Manhattana -, željno su dočekali svoju potencijalnu klijentelu. Bilo je tu besplatnih krafni, kave, peciva i druge dobrodošlice prvim putnicima na liniji koja dolazi s druge strane rijeke Hudson. Čak je i uprava željeznice ispraćala putnike malim poklonima – kemijskim olovkama s ispisanim sloganom ‘Pamtimo, ali se ponovno povezujemo i obnavljamo’.

Prvi vlak koji je ušao na postaju bio je onaj isti koji je na nju stigao nekoliko minuta poslije devet sati ujutro, 11. rujna 2001, kada su oba tornja već bila pogođena. Taj je vlak spasio putnike s perona postaje i iz nje umakao kratko prije rušenja prvog, južnog tornja.

XS
SM
MD
LG