Linkovi

Što motivira hollywoodsku zvijezdu kada Crvenom križu pokloni milijun dolara?


Američke novine svakog dana objavljuju koliko je koja zvijezda show-businessa donirala za humanitarnu pomoć žrtvama uragana Katrina. Washington Post piše da je primjerice glumac Nicholas Cage poklonio Crvenom križu milijun dolara. Teen pop-zvijezda Hilary Duff dala je 250 tisuća dolara, dok je rock glazbenik Dave Matthews najavio besplatni koncert, u prilog humanitarnoj akciji.

Jesu li nakon ovakvih hvalevrijednih poteza ovi glumci i pjevači popularniji? Da li njihovi obožavatelji cijene ovakvu darežljivost? Postoje li i neki sebičniji razlozi za davanje ovakvih donacija, koje uvijek naravno prati izvjesna medijska pompa? – sva je ova pitanja Washington Post postavio dvojici psihologa, stručnjaka za altruizam mega-poznatih.

Stuart Fischoff, koji radi u časopisu Psychology Today kaže da ovakve donacije postižu efekt, jer inspiriraju obožavatelje da i oni doniraju, da budu velikodušni kada je u pitanju pomoć žrtvama. 'Financijske bi donacije trebao dati što veći broj zvijezda' – smatra Stuart Fischoff.

Međutim, on nije baš siguran je li motivacija za ovakvo velikodušno poklanjanje – baš najispravnija u etičkom smislu. 'Neki naime to čine samo kako bi osvježili posrnulu karijeru, bili ponovno u žiži javnog interesa' – kaže on. Psihijatar Spencer Eth također je skeptičan, jer – kako kaže – 'u svakom slučaju, huminitarno darivanje u ovakvoj situaciji je izvanredan potez što se tiče vlastite karijere'.

Bez obzira na motive, novac je novac, pa da vidimo koliko je tko posljednjih dana darovao, i kakve se humanitarne aktivnosti najavljuju. Rapper Master P, rodom iz New Orleansa, najavljuje koncert pod naslovom 'Save Our Hood' i istoimeni album. Dane Matthews Band će 12. rujna u Denveru održati dobrotvorni koncert. Rap mogul Diddy i njegov kolega Jay Z donirali su crvenom križu milijun dolara. Celine Dione također.

To su samo neka od imena mega-darovatelja. Stotine tisuća Amerikanaca, kao i u svakoj kriznoj situaciji poput ove, već je doniralo milijune dolara humanitarnim organizacijama.

Spencer Eth kaže da je vrlo važno da se velikodušnost od strane zvijezda show-businessa nastavi, a obećanja zaista ispune. 'Poharana područja trebat će pomoć i za nekoliko mjeseci, možda i za nekoliko godina. Ako zvijezde zaista sačuvaju koncentraciju, to bi bilo idealno… Umjesto da idu od krize do krize, ovisno gdje su kamere' – kaže ovaj newyorški psihijatar.

XS
SM
MD
LG