Linkovi

Los Angeles Times: Papa 'neuobičajeno oštrim riječima' kritizirao islamski terorizam


Dnevnik Los Angeles Times piše o jučerašnjem susretu pape Benedikta XVI s predstavnicima islamske zajednice u Kelnu. Papa je – kako piše dnevnik iz Kalifornije – 'neuobičajeno oštrim riječima' kritizirao islamski terorizam. Svojim sugovornicima papa je savjetovao da 'porade jače na suprotstavljanju terorizmu, a mlade ljude iz svoje zajednice udalje od tame novog barbastva.'

Susret koji je zamišljen kao ekumenski kontakt s muslimanima, piše Los Angeles Times, prerastao je u papinu kritku 'okrutnog fanatizma', te lekciju što bi vjerski čelnici i teolozi trebali učiniti da se spriječe budući teroristički napadi. Papa Benedikt XVI osudio je terorizam kao 'perverzan i okrutan' fenomen, rekavši da teroristi svojim djelovanjem iskazuju 'prijezir prema svetom pravu na život te ugrožavaju temelje građanskog društva'. Svojim je sugovornicima iz islamske zajednice papa poručio da u suprotstavljanju teroru 'nema mjesta apatiji i neutralnosti'.

Los Angeles Times piše da muslimanske krugove ovakva papina kritičnost nije iznenadila. Papa je još kao kardinal često kritizirao islam, kao i suvremenu multikulturnu Europu koja gubi kršćanski identitet, na uštrb drugih vjera. Također je iskazao sumnju u mogućnost da Turska ikada postane članica Europske unije, zbog toga što se radi o islamskoj zemlji.

Većina muslimana u Njemačkoj su Turci. Jedan od njihovih čelnika izjavio je za Los Angeles Times da ga papina 'prodika' nije iznenadila. 'Već je uobičajeno da se muslimani krive za terorizam, za koji je odgovorna tek šačica ekstremista. To je zaista nepravedno, jer kad kršćani počine terorističkog djelo, nitko ne krivi cijelu zajednicu. Što još trebamo učiniti da nas se prestane smatrati rođenim teroristima' - pita se čelnik kelnske turske zajednice Mahmut Aksar.

******

Dnevnik New York Times piše o situaciji u pojasu Gaze, u trenutku kad se iz nje – što milom, što silom – povukla većina židovskih naseljenika. Još se posljednji Izrealci nisu niti povukli a već je počelo nadmetanje između dvije palestinske frakcije, za političku dominaciju. Riječ je o Hamasu, ekstremnoj organizaciji koja je odgovorna za dobar dio terorističkih samoubilačkih napada na izraelske civile, te o Fatahu, svjetovnijoj političkoj organizaciji, koju međutim – piše New York Times – odlikuje korupcije i dezorganiziranost.

Vođa Fataha i nasljednik Jasera Arafata na čelu palestinske uprave, Mahmut Abbas, izjavio je na jednom skupu u Gazi da je 'mali džihad, koji je do sada trajao, završen i treba ga nadomjestiti s velikim džihadom – bitkom za sigurnost građana i ekonomski rast.' Međutim, Hamas – znatno discipliniranija organizacija od Fataha – smatra da 'džihad ne prestaje, jer neprijatelj nije poražen', piše New York Times. Hamas tvrdi da je povlačenje izraelske vojske i židovskih naseljenika iz Pojasa Gaze plod napada njihovih boraca i 'takozvanih' mučenika na Izraelce, dok se Fatah – barem na površini - više pouzdaje u pregovore. Rezultati skorih lokalnih izbora u gazi pokazat će kome Palestinci više vjeruju – piše New York Times.

XS
SM
MD
LG