Linkovi

U pro-zapadnim islamskim zemljama zabilježen izvjestan pad podrške islamskom ekstremizmu


Dnevnik International Herald Tribune objavljuje rezultate ankete koja provedene u 17 zemalja koja pokazuje izvjestan pad podrške terorističkim napadima protiv civilnog stanovništva u nekoliko islamskih zemalja.

Anketa je provedena prije napada u Londonu i pokazuje da je opravdavanje terorizma nešto rjeđe nego prije godinu ili dvije – pogotovo u pro-zapadnijim muslimanskim zemljama poput Maroka, Turske i Indonezije. Stanovništvo u tim zemljama počinje iskazivati sličnu zabrinutost kao i Zapadnjaci, kada je riječ o islamskom ekstremizmu – navodi istraživanje američkog Instituta Pew.

Anketa je provedena i u nizu zapadnih zemalja, gdje su ispitanici odgovarali na pitanja o njihovoj percepciji muslimanskog stanovništva, u njihovim zemljama. Najpozitivniji odnos prema muslimanima zabilježen je u Britaniji, Kanadi i Sjedinjenim Državama, dok je animozitet prema toj skupini veći u nizu zemalja kontinentalne Europe.

******

Newyorški dnevnik Newsday piše o nevoljama koje su zadesile izvjesnog Bassama Khalafa, stanovnika Houstona u Teksasu, koji je radio kao kontrolor prtljage na tamošnjem aerodromu, a u slobodno vrijeme se bavio izvođenjem rapp glazbe.

Na jednom su web sajtu objavljeni tekstovi njegovih pjesama – nakon čega je ovaj Amerikanac palestinskog podrijetla otpušten s posla. Khallef je naime na lokalnoj rapp sceni bio znan pod umjetničkim imenom 'Arapski ubojica', a njegov CD pod naslovom 'Terror Alert' sadrži i stihove o obrušavanju aviona u zgrade i detoniranju eksploziva. 'Niste niti svjesni da sam ja posljednjih šest mjeseci na aerodromu pregledavao vašu prtljagu' – poručio je slušateljima Bassam Khallef.

On sada traži da se njegov umjetnički angažman strogo odijeli od profesije kontrolora prtljage.

Upitana kako je takav čovjek mogao biti zaposlen na aerodromu, uprava je odgovorila: 'nas zanima je li kandidat bio kazneno gonjen, ako nije – ne zanima nas što radi u slobodno vrijeme.'

No, kako piše Newsday, tako je bilo do sada – Khaleff Bassam više ne pregledava prtljagu na houstonskom aerodromu.

XS
SM
MD
LG