Linkovi

'Svijet je ravan' - najnoviji bestseller Thomasa Friedmana


Svijet je ipak ravan i jedino oni koji prihvate tu činjenicu imaju izgleda za uspjeh – tvrdi novinar i pisac Thomas Friedman u svojoj novoj knjizi "The World is Flat – Svijet je ravan", s podnaslovom "Kratka povijest 21. stoljeća".

Svaka povijest 21. stoljeća, do sada duga tek pet godina, očito će biti kratka. No u svojoj novoj knjizi "Svijet je ravan", dobitnik Pulitzerove nagrade Thomas Friedman tvrdi da su promjene koje su se dogodile u proteklih nekoliko godina dugotrajne i duboke. Nova globalna platforma je, kaže, učinila svijet ravnim. "Bogatstvo će ići onim zemljama, kompanijama i pojedincima koji razumiju tu globalnu platformu, koji su s njom povezani i koji rade na njenom razvoju."

Platforma o kojoj govori Friedman počiva na tri stupa – Internetu, koji povezuje ljude jeftinije od bilo kojeg drugog telekomunikacijskog sredstva u povijesti; na naglom razvoju tehnoloških firmi tijekom devedesetih, kada su se diljem svijeta polagali kablovi s optičkim vlaknima; te na novom softveru koji je omogućio navigaciju novom ogromnom mrežom kompjutora.

"Kada to sve povežete, dobijete globalnu web platformu za razne oblike razmjene znanja, rada, zabave i novih otkrića" - tvrdi Thomas Friedman. On dodaje da je odličan primjer poduzetništva koje se zasniva na novoj platformi američka kompanija Walmart, najveća svjetska maloprodajna firma: "Walmart je danas najveća kompanija u Americi, a ne proizvodi apsolutno ništa. Međutim, uspostavila je izvanredan lanac opskrbe, kroz koji vrlo jeftino nabavlja robu sa svih krajeva svijeta i zatim je vrlo efikasno isporučuje kupcima diljem svijeta."

Naš sugovornik kaže da pojedincima trebaju dvije stvari za uspjeh na globalnoj platformi – obrazovanje i infrastruktura. Kao primjer uspjeha navodi Indiju, s njenom obrazovanom radnom snagom i velikim ulaganjima u infrastrukturu. Friedman priznaje da milijuni ljudi nemaju pristup niti obrazovanju, niti infrastrukturi, ali ukazuje da im globalna platforma barem nudi veće mogućnosti za napredovanje nego prije: "Sljedeći veliki korak naprijed u biologiji mogao bi doći od 15-godišnjaka u Rumunjskoj, koji skine s Interneta kartu ljudskog genoma na svoj jeftini mobitel, zatim na Internetu potraži dodatne informacije o ljudskom genomu i počne manipulirati genomom na svojem jeftinom laptopu."

Thomas Friedman vjeruje da je njegov "ravni svijet" podjednako pogoduje inovacijama, ali i – teroristima: "Ravni svijet je prijatelj kako IBM-u, tako i al-Qaidi. Bin Ladenova al-Qaida je jednostavno otvoreni globalni lanac opskrbe. Jedino za razliku od Walmarta, koji prodaje deterdžent i čarape, al-Qaida nas opskrbljuje bombašima-samoubojicama."

Za razliku od mnogih koji strahuju da globalizacija briše vrijedne razlike među kulturama, Friedman vjeruje da "ravni svijet" zapravo pogoduje očuvanju lokalnih kultura, jer nova tehnologija omogućuje ljudima da plasiraju svoje vještine na globalnom planu, a da pritom ne trebaju iseliti iz svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG