Linkovi

Najbolja američka sveučilišta 'sele' u inozemstvo (30/7/04) - 2004-07-29


Najbolja američka sveučilišta sve češće otvaraju svoje campuse u inozemstvu, stupajući u partnerski odnos s lokalnim fakultetima. Seljenju istraživačkog rada pogodovala je globalizacija tržišta kao i moderna tehnologija koja omogućava brzu komunikaciju na velike daljine. Ali tome su pogodovale i potrebe mnogih stranih zemalja da kvalitetno obrazuju što veči broj stručnjaka.

Evo što o trendu globalizacije obrazovanja kaže rektor prestižnog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology. "Suradnja je najbolja s fakultetima u zemljama koje se najbrže razvijaju, primjerice Kinom, zemljama Južne Azije, čak i zemljama Bliskog istoka – gdje žele izgraditi modernu sveučilišnu mrežu. Njih najviše zanimaju kvalitetni znanstveni programi, tehničko obrazovanje, nešto manje medicina. Te zemlje žele postati kompetitivnije nego što su danas."

Suradnja se očituje u čestoj razmjeni znanstvenika te otvaranju američkih fakultetskih programa u inozemstvu. Sveučilište Cornell ima nekoliko takvih programa u Africi i Aziji. Rektor Cornella Jeffrey Lehman kaže da je sveučilište 21. stoljeća sveučilište koje ne poznaje nacionalne granice – njegov je kampus cijeli svijet. On takodjer podsjeca da je za Sjedinjene Države, sveučilišno obrazovanje dio naše izvozne orjentacije: "Prema tome, otvaranje fakulteta u inozemstvu, suradnja sa stranim znanstvenicima – to jača našu poziciju na svjetskom tržištu. Također, u interesu je svima da bude što više razvijenih zemalja, jer će jedino tako svjetsko tržište dobro funkcionirati."

Madeline Green, stručnjakinja koja proučava međunarodnu razmjenu na području visokog obrazovanja, upozorava da se treba izbjeći da nove mogućnosti obrazovanja u inozemstvu pogoduju samo eliti: "Jedan od problema izvoza američkog obrazovanja u inozemstvo je to što je ono namijenjno jedino onima koji ga mogu platiti. Ako ste recimo Kinez ili Afrikanac, i ako imate novca, platit ćete školarinu. Obrazovanje na ovim institucijama nije besplatno - za razliku od mnogih lokalnih fakulteta. Prema tome, ovaj trend otvara nove probleme, u zemlji u kojoj se otvaraju američki fakulteti."

Charles Vest kaže da će povezivanje sveučilišta pogodovati specijalizaciji, što će pak dovesti do toga da će znanstvenici sa svih strana svijeta morati još bliskije surađivati. Znanstvena će zajednica na taj način postati istinska globalna zajednica – kaže ovaj profesor s MIT-a.

XS
SM
MD
LG