Linkovi

'Val starenja' brine i poslovnjake i političare


U sljedećih pet godina, 78 milijuna Amerikanaca koji ispunjavaju uvjete za mirovinu, počet će odlaziti u mirovinu, što bi moglo stvoriti veliki jaz u znanju, koji, kažu mnogi stručnjaci, mladi radnici neće lako popuniti.

Tzv. "val starenja" izaziva zabrinutost i u poslovnom svijetu i u vladi. Rudolph Penner iz washingtonskog Urbanog centra upozorava da je taj val zapravo već počeo: "Neki pripadnici vrlo brojne poslijeratne generacije već su počeli kretati u mirovinu. Prvi val tih umirovljenika prijavit će se u većem broju za mirovine 2008. Na tržištu radne snage vidjet ćemo veliki gubitak vrlo iskusnih ljudi. Neće biti dovoljno mladih da popune ispražnjena mjesta, jer je stopa priraštaja od šezdesetih godina naovamo prilično niska."

Analitičari kažu da će do kraja desetljeća radnici stariji od 55 godina predstavljati 17 posto ukupne radne snage. Prema riječima stručnjaka, do 2008. gotovo polovina od milijun i 600 tisuća vladinih djelatnika ispunjavat će uvjete za mirovinu. To će, kažu stručnjaci, dovesti do gubitka stručnog znanja, koje će utjecati na polja poput obrazovanja, prirodnih znanosti i proizvodnje.

David DeLong, autor knjige "Lost Knowledge – Izgubljeno znanje" upozorava da bi odlazak kvalificiranih radnika mogao dovesti do nezapamćenog gubitka stručnog znanja među radnom snagom: "Rijetko se spominje da će se uskoro umiroviti prva generacija profesionalaca i menadžera, koji temeljito poznaju složene tehnologije, poput kompjutorskih sustava, napredna znanstvena polja, poput farmaceutske industrije, i integriranih i globalnih procesa menadžmenta. To znači da ti ljudi imaju znanje, koje nije postojalo jednu generaciju ranije. Takvo znanje se teško prenosi i zadržava."

Ovaj problem još je gori u nekim drugim zemljama, kao što su Kina, Njemačka i Japan. Mnogi analitičari kažu da su neke europske zemlje u zadnje vrijeme podigle starosnu granicu za odlazak u mirovinu, kako bi duže zadržale radnike.

Mnogi analitičari ističu da, s obzirom da mnogi umirovljenici namjeravaju nastaviti raditi, kompanije moraju biti kreativnije u ispunjavanju njihovih potreba. Deborah Russell, direktorica odjela za ekonomsku sigurnost i rad utjecajne američke Udruge umirovljenika, kaže da bi kompanije trebale tražiti nove načine da pomognu radnicima koji se vraćaju iz mirovine: "Umirovljenici i budući umirovljenici kažu nam da žele fleksibilnost. To im je vrlo važno. Mislim da rijetki među njima žele raditi normalno radno vrijeme, od devet do pet. Oni žele raditi od kuće, ili pola radnog vremena, ili nešto slično."

Predsjedateljica Odbora za politiku Konferencije Bijele kuće o starenju Dorcas Hardy kaže da, iako su mnogi mladi radnici vrlo motivirani i pouzdani, stariji radnici donose na radno mjesto drugačiji 'kut gledanja': "Stariji radnici su navikli na radnu disciplinu. Znaju da, ukoliko dobivaju plaću, moraju biti na poslu u određeno vrijeme. Oni duže sudjeluju u radnoj snazi i znaju što poslodavci od njih očekuju."

Neki analitičari predlažu uvođenje postupnog umirovljenja, koji bi omogućio starijim osobama da nastave raditi pola, a ne puno radno vrijeme. No, bez obzira na pristup, mnogi analitičari slažu se da se mnogi poslodavci, koji još nisu shvatili sve razmjere dolazećeg vala starenja, trebaju što prije pozabaviti ovim problemom.

XS
SM
MD
LG