Linkovi

Greenspan: Kongres mora smanjiti potrošnju; reformirati mirovinski sustav (3/3/05) - 2005-03-02


U svjedočenju pred jednim kongresnim odborom direktor američke Središnje banke Alan Greenspan je izjavio da Kongres mora smanjiti potrošnju i proračunski manjak kako bi se osigurala sredstva za oporavak saveznog mirovinskog sustava Social Security. Po njegovim riječima, daljnje odgađanje će samo otežati situaciju.

Gospodin Greenspan je ponovio svoju podršku restrukturiranju ovog programa uključujući i uvođenje privatnih investicijskih računa - što predlaže valda predsjednika Busha.

Direktor američke Središnje banke ponovio je upozorenja da zemlja možda neće biti u stanju isplaćivati potpunu mirovinu osobama koje će tijekom nekoliko sljedećih desetljeća postati umirovljenici.

Po riječima Alana Greenspana, bolje je smanjiti potrošnju negoli povećati poreze, jer viši porezi štete gospodarskom rastu i gospodarstvu u cjelini.

******

Čelnik republikanske većine u američkom Senatu Bill Frist nagovijestio je da bi Kongres mogao odgoditi raspravu i izjašnjavanje o predsjednikovom prijedlogu restrukturiranja saveznog mirovinski sustava.

U razgovoru s novinarima senator Frist je izjavio da bi promjena u ovom sustavu mogla biti "tjedan, mjesec, nekoliko mjeseci ili čak godinu dana daleko".

Ankete javnog mnijenja pokazuju da se Amerikanci protive ovom predsjednikovom planu, kojim je predviđeno da mlađe osobe uplaćuju dio svojih penzijskih fondova u privatne investicije.

XS
SM
MD
LG