Linkovi

Umirovljenike na zanima investiranje na duge staze (12/7/09) - 2002-07-12


Tijekom protekle dvije godine vrijednosti dionica u Sjedinjenim Držvama doživjele su nekoliko teških udaraca – najprije recesiju, potom terorističke napade od 11. rujna, a zatim i računovodstvene skandale u koje su uključene neke od najpoznatijih američkih kompanija.

Među onima koji osjećaju posljedice su i američki umirovljenici koji se oslanjaju na prihod od ulaganja u dionice i mirovinske fondove kao dodatak državnoj mirovini. Naš novinar Michael Bowman razgovarao je na Floridi sa skupinom umirovljenika.

U Domu mirovljenika u Miami Beachu 88-godišnji Herman Sacks sjedi namrštenog lica. On kaže da je pratio krah Enrona te potencijalno istu sudbinu telekomunikacijskog diva WorldComa. Kako kaže, na pad vrijednosti dionica, a time i njegovih ulaganja, gleda s dosta žaljenja i tuge: "To se odrazilo na mogućnost održavanja životnog standarda koji sam imao do sada. Neovisno o tome koliko sam izdvojio za svoju sigurnost to se značajno smanjilo."

Gospodin Sacks kaže da u ovom trenutku nema želju stavljati svoj novac na rizično tržište dionica. Ulagači su navikli na rast i pad tržišta dionica prema ekonomskim uvjetima ili onim što ekonomisti nazivaju poslovnim ciklusima.

Međutim, računovodstveni skandali koji su započeli krajem prošle godine doveli su u pitanje integritet tržišta dionicama, kaže profesor računovodstva na Sveučilištu Floride, Charles McDonald. "To pogađa povjerenje ulagača jer upravo informacije u velikoj mjeri pokreću tržište dionica. Ako ulagači ne mogu vjerovati informacijama koje dolaze iz uprava tvrtki onda će se teško odlučiti na ulaganje u dionice."

Neki financijski analitičari kažu da su vrijednosti mnogih dionica blizu rekordno niske razine te da je sada vrijeme za dobra ulaganja. Međutim umirovljenica Molly Mervis kaže da nije sigurna želi li dodatno ulagati u dionice ili se pak potpuno povući s burzi: "Zbunjena sam. Teško je donijeti odluku da li se povući ili kupiti nove dionice kad im je vrijednost niska."

Profesor Sveučilišta Flordide Charles McDonald kaže da je teško predvidjeti hoće li trebati mjeseci ili godine za oporavak tržišta dionicama. No on napominje da su se dionice dugoročno uvijek pokazale dobrom investicijom.

Američki umirovljenici, poput 88-godišnjeg Hermana Sacksa, ističu međutim da oni ne mogu čekati na dugoročnu zaradu koju bi donijele njihove dionice. “Ako izgubim svoju ušteđevinu mogu je vratiti jedino ako bi se ponovno zaposlio. No u mojim godinama ja to ne mogu”, kaže gospodin Sacks. Njegove riječi naišle su na odobravanje okupljenih umirovljenika.

XS
SM
MD
LG