Linkovi

Gradska uprava u Washingtonu otvara 'centre za hlađenje'


Dnevnik Washington Times piše o tome kako se glavni grad Sjedinjenih Država nosi s visokim temperaturama i visokim stupnjem vlage u zraku, koja tradicionalno obilježava 'pravo' washingtonsko ljeto.

Temperatura, ako se uzme u obzir vlažnost zraka, posljednjih dana dostiže i 40 stupnjeva Celzija.

Gradske vlasti otvorile su desetke područnih 'centara za hlađenje' koji su namijenjeni prolaznicima. Više od tridesetak javnih bazena otvoreno je do devet sati navečer, a besplatni klimatizacijski uređaji i ventilatori dijele se siromašnijim domaćinstvima i prihvatilištima za beskućnike.

Tvrtka koja opskrbljuje Washington strujom upozorava na preopterećenost sistema, ali i na visoke račune pretplatnika koji će stići na naplatu u kolovozu i rujnu. Savjetuje se štednja – uporaba termostata koji regulira temperaturu u stanu, obavljanje kućanskih poslova poput pranja rublja po noći, te zatvaranje prozora i zamračenje prostorija tijekom dana.

******

Dnevnik Christian Science Monitor objavljuje reportažu iz Tuzle, o tvrtci 'Bosanske rukotvorine' za koju, već deset godina, radi oko 700 pletilja 'svih nacionalnosti.' U pravilu se radi o ženama koje su u ratu izgubile člana obitelji – piše ovaj dnevnik iz Bostona.

Vuneni šalovi, čarape, papuče i drugi odjevni predmeti mogu se kupiti u oko 50 specijaliziranih trgovina širom svijeta. Jedna od najboljih mušterija Bosanskih rukotvorina je lanac luksuzih američkih robnih kuća Nieman Marcus.

Christian Science Monitor piše da je na početku ovu firmu financirao niz stranih humanitarnih organizacija, no danas je njihova pomoć znatno manja, zbog toga što je firma prilično uspješna. Američki dnevnik navodi primjer uposlenice Seadete Smajlović koja za vuneni šal – koji se proda za 84 dolara – prima 'čistih' 25 dolara. Uposlenice primaju oko 40 posto ostvarene zarade, dok ostatak profita odlazi za nabavu materijala, plaće menadžera i druge troškove same tvrtke.

'Cilj nam je da se naši šalovi prodaju u trgovini Saks, na newyorškoj Petoj aveniji, te da ostvarimo profit od milijun dolara' – izjavila je za Christian Science Monitor Lejla Radović, direktorica Bosanskih rukotvorina.

XS
SM
MD
LG