Linkovi

Šumski požari haraju američkim Zapadom (24/6/02) - 2002-06-24


Na Zapadu Sjedinjenih Država veliki požari gutaju ogromne količine zemljišta i šuma te prijete naseljeniim područjima te poslovnim objektima. U Arizoni je već evakuirano 25 tisuća osoba zbog toga što su se dvije vatrene stihije spojile u jednu. A požar i dalje bijesni…

John Corder, šef policije iz evakuiranog mjesta Show Low, govori o problemima koji se javljaju u ovakvim situacijama:

John Corder kaže da pri evakuaciji nije bilo problema, no da su neki stanovnici dragovoljno odlučili ostati u svojim kućama. Oni su upozoreni da se ne mogu kretati izvan kuće. Mi ih ohrabrujemo da odu, a ako te obitelji imaju djecu onda inzistiramo da djeca – radi vlastite sigurnosti – budu evakuirana – ističe naš sugovornik.

On dodaje da su se u području njegove jurisdikcije u posljednje dvije godine očekivali požari, međutim, nitko nije ni pomišljao da bi oni mogli biti tako devastirajući i tako velikih razmjera.

Na upit je li moguće da Show Low bude potpuno uništen ukoliko se vatra bude proširila, John Corder odgovara: "Pa, znate, ma koliko mrzim to reći, zaista bismo mogli doživjeti teška oštećenja. U to nema uopće sumnje. Ovaj požar ima razornu snagu, tako da postoji mogućnost da izgled našeg grada bude u potpunosti izmjenjen. No, želim da ljudi znaju da činimo sve što možemo kako bismo ih zaštitili."

Dio Arizone zahvaćen vatrom omiljeno je izletište za stanovnike Phoenixa i Tucsona, koji su ljeti često bježali u Show Low da se sklone od velikih vrućina. Znaju li se uzroci požara? "Mislim da to još nije ustanovljeno, iako izgleda da je požar djelo ljudskih ruku" - odgovorio je gospodin Corder.

Prije 24 sata procijenjeno je da se oko 120 tisuća hektara zemljišta nalazi pod vatrom. Posebni zrakoplovi zasipaju to područje kemikalijama koje usporavaju vatru, a isto se čini i s evakuiranim mjestima.

Osim u Arizoni, i u Koloradu je nedavno izbio požar velikih razmjera koji je nakon dva tjedna u dobroj mjeri zaustavljen. Za taj je požar, najgori u povijesti Kolorada, optužena jedna uposlenica Američke šumarske službe.

XS
SM
MD
LG