Linkovi

New York ponovno dobio struju (16/8/03) - 2003-08-16


New York se još uvijek pokušava vratiti normalnom životu, nakon dva vruća i vlažna dana provedena bez struje. Gradske vlasti su objavile da je u međuvremenu, opskrba strujom ponovno uspostavljena diljem grada.

Prigradska željeznica polako ponovno počinje prometovati, doduše prema ograničenom voznom redu. Putnici, koje je elektroenergetski kolaps zatekao daleko od doma, počinju se vraćati svojim kućama. Podzemna željeznica još uvijek ne radi i neće početi s radom sve do zore. No, jučer poslijepodne, na nekim su mjestima ponovno proradili semafori.

Njujorška burza jučer je radila, zahvaljujući generatorima, ali je zabilježila najslabiji promet u cijeloj godini. Mnogi burzovni mešetari spavali su u samoj burzi.

Njujorški guverner George Pataki izrazio je negodovanje, zato što zaštitne mjere ugrađene u elektroenergetski sustav nakon velikih kolapsa 1965. i 1977. nisu spriječile najnoviji nestanak struje.

"Za sada nitko ne zna što se dogodilo. Jedino što znamo je da je problem nastao negdje zapadno od Ontarija. Raspad sistema zatim se proširio diljem Kanade, pa do New Yorka i po američkom sjeveroistoku. Zato nitko ne može reći da sustav zaštite funkcionira," kazao je guverner Pataki.

U njujorške bolnice primljeni su mnogi koji su se razboljeli zbog velikih vrućina, no za sada je zabilježen samo jedan smrtni slučaj. Njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg očekuje da će se život u gradu normalizirati do početka sljedećeg tjedna.

Zbog elektroenergetskog kolapsa, bez struje je bilo ostalo oko 50 milijuna ljudi u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Detroit u saveznoj državi Michigan je još uvijek gotovo potpuno bez struje. Dva milijuna njegovih stanovnika možda će morati pričekati do sutra prije ponovno uspostave elektroopskrbe. Zbog nestanka struje, voda se u Michiganu distribuira uz pomoć električnih crpki. Susjedni Ohio sučeljen je s najgorom nestašicom vvode u svojoj povijesti. U New Yorku i kanadskoj pokrajini Ontario, vlasti su najavile moguće redukcije struje

Američke i kanadske vlasti najavile su da će sastaviti zajedničku radnu skupinu da bi se utvrdio uzrok najgoreg elektroenergetskog kolapsa u povijesti Sjeverne Amerike. Predsjednik Bush je za kolaps okrivio zastarjeli elektroenergetski sustav. Prema njegovim riječima, nestanak struje predstavlja poziv na buđenje i modernizaciju električne mreže. Vlasti još uvijek rade na utvrđivanju uzroka kolapsa.

XS
SM
MD
LG