Linkovi

Nezapamćeni val vrućine na američkoj Istočnoj obali (22/8/02) - 2002-08-22


Ovih dana, - ustvari već nekoliko tjedana uz prekid od samo par dana -, na području Washingtona, vrtne garniture u dvorištima i vrtovima stoje prazne i nekorištene, a tradicionalni ljetni barbecue nešto je o čemu se priča, ali se trenutno ne radi. Vrućina je, naime, rekordna!

Ovoga ljeta, dakle od šezdesetak dana koliko već traje ljeto, čak 49 puta živa u termometrima popela se preko 33 stupnja. Ovo će, - ako stvari ostanu kakve su sada -, biti treći najvrućiji kolovoz otkako se u Sjedinjenim Državama bilježe dnevne temperature. A, šanse su da će broj vrućih dana još porasti.

Ustvari, upozoravaju meteorolozi, same dnevne temperature nisu toliko začuđujuće, koliko njihova ustrajnost: posljednji neprekinuti val temperatura iznad 32 stupnja, - prekinut tek s jučerašnjih 30 -, trajao je punih devet dana, a gotovo i jednako toliko noći. Razlog, prema meteorolozima, leži u snažnom sustavu visokog tlaka koji stoji pokraj američke istočne obale i ne samo da daje vlastitu vrućinu, nego i usisava vrući zrak iz područja Meksičkog zaljeva.

Jedino što bi moglo pomaknuti ovu snažnu anticiklonu, bila bi jaka hladna fronta iz Kanade, ali, - opet, prema meteorolozima -, ona nije na vidjelu barem ne još tjedan, dva. Čak su i najuporniji ljubitelji svojih vrtova i cvjetnjaka odustali od nastojanja da ohlade i dovoljno ovlaže svoju hortikulturu - većina ukrasnih nasada u Washingtonu nalikuje prvom stadiju pustinjske vegetacije.

Jedine dobre strane ovog vala nesnosne vrućine teoretski bi se mogle naći u izobilju praznih stolova u vrtnim restoranima i kafićima na pločnicima, kao i u praktički slobodnim svim dnevnim terminima na lokalnim terenima za golf. Doduše, gotovo da nema kandidata za korištenje tih prednosti.

Lokalni ugostitelji kažu da su vanjski stolovi restorana i kafića zauzeti samo ujutro od 7 do 8, te navečer od 9 sati, a i onda znatno manje nego u danima kada su temperature na podnošljivih, recimo, 28. Što se terena za golf tiče, doslovce svi zainteresirani pokušavaju se dokopati termina u 7 ili pola 8 ujutro. Samo u onih nekoliko prekrasnih dana u prvom tjednu kolovoza, kada se moglo uživati u 27, 28 stupnjeva, tereni za golf su bili prepuni igrača.

Nedostatak aktivnosti osjeća se u i lokalnim konjičkim klubovima. Konji, doduše, kako kažu instruktori jahanja, dobro podnose vrućine, ali učenicima je po svemu sudeći mnogo teže - većina ih izostaje sa svojih satova jahanja ili dolazi tek podvečer.

Najkorišteniji aparat u kućama 4 i pol milijuna stanovnika područja glavnog američkog grada već dva mjeseca je, bez konkurencije, rashladni uređaj. Kako se oni praktički uopće ne gase, njihov hum stvara trajnu zvučnu kulisu u i oko grada.

Jedini kojima, osim spomenutih konja, ne smeta vrućina su, kako izgleda, daskaši, odnosno sretni korisnici skateboarda. Njih se, u svako doba dana, može vidjeti na gradskim ulicama ili na specijaliziranim daskalištima. Baš kao da su imuni na vrućinu.

XS
SM
MD
LG