Linkovi

Vrućine popustile, problemi ostali (15/8/03) - 2003-08-15


U većem dijelu Europi je, najzad, okonačan dugi i opasni val vrućine, jer se temperature polako vraćaju na normalnu ljetnu razinu. Medjutim, brojni problemi, uzrokovani visokim temperaturama – ostaju! Temperatura zraka je u Britaniji i Francuskoj opala sa 40. stupnjeva Celzija dok se u ostalim dijelovima Europe očekuje postupno zahladjivanja u narednim danima. No, visoke su temperature ostavile iza sebe velike suše i šumske požare, od Hrvatske do Portugala.

Francuske vlasti predstavile su novi plan koji bi trebao pomoći tisućama žrtava vala vrućine koji već tjednima vlada u Europi. Prema tzv. Bijelom planu, tijekom ove krize osigurat će se dodatna oprema i osoblje za bolnice. Dužnosnici kažu da se ovakve izvanredne mjere obično koriste u epidemijama i prirodnim katastrofama. Ranije je ministarstvo zdravstva priopćilo je da je zbog velikih vrućina u proteklih dva tjedna umrlo i do tri tisuće ljudi

Inače, francuska vlada je sučeljena s pravom lavinom kritika zbog načina na koji se suprostavljala ovoj prirodnoj nepogodi. Greenpeace i druge organizacije za zaštitu životnog okoliša osudile su odluke njemačke i francuske vlade zbog privremene odluke o ispuštanju vode iz nuklearnih elektrana u rijeke i jezera.

U Hrvatskoj, situacija sa šumskim požarima nešto je bolja. Najveći dio požarišta na Učkoj doveden je pod kontrolu gasitelja, a požar na Hvaru, u kojem je izgorjelo 500 hektara površine još je aktivan, ali je stanje znatno bolje. U Švicarskoj, vatrogasci se bore s velikim šumskim požarom u Alpama, zbog kojega su tisuće ljudi evakuirane. U Portugalu – najavljene kiše i zahlađenje mogli bi pomoći u gašenju požara.

XS
SM
MD
LG