Linkovi

Zbog nestanka struje, New York Times danas tanji (15/8/03) - 2003-08-15


Dnevnik Washington Post piše kako su i njujorške novine i elektronski mediji, izvještavajući o prekidu opskrbe električnom energijom, i sami postali dio priče! Naime, nakon što su naučili neke stvari nakon terorističkih napada od prije dvije godine elektronski mediji su, ovog puta, uspjeli posao obaviti bez prekida iako i sami, naravno, nisu imali struju. No, koristili su se dizel generatori, posebno nabavljeni za izvanredne situacije.

Medjutim, tisak je slabije prošao. New York Times ima tiskaru u Queensu, no ona je bila u potpunoj strujnoj blokadi, pa se sve, na brzinu, prebacilo u tiskaru u obližnjem New Jerseyu. Iz jutrošnjeg broja izbačeno je nekoliko stalnih stranica, nije se obaziralo na lokalne informacije i novina je, kakva-takva, ipak - objavljena!

Bostonski Christian Science Monitor dosta pozornosti posvećuje nevjerojatnim ljetnim vrućinama u Europi, ali i u Sjedinjenim Državama te postavlja pitanje – zašto je tako vruće? Uobičajeni sumnjivci su: klimatološke pojave El Ninjo i La Ninja te globalno zatopljavanje…Medjutim, kroz ove prirodne fenomene ne može se objasniti ovoljetni val vrućina.

Stručnjaci za proučavanje klime od Delhija do Denvera slažu se da je svoje prste umiješao nepravilni i vrlo jaki strujni zračni tok. Naime, atmosfera je sama po sebi nestabilna i može proizvesti vrlo postojanu strukturu, kao što je postojeća iznad Sjeverne Amerike i Europe ovoga ljeta tijekom kojeg su zabilježene rekordne temperature.

XS
SM
MD
LG