Linkovi

Senatorica Hillary Rodham Clinton poziva demokrate na jedinstvo


Dnevnik Washington Post piše političkom skupu Demokratske stranke koji je održan u Columbusu, u saveznoj državi Ohio, na kojem su nastupili svi važniji potencijalni kandidati za predsjedničku nominaciju ove stranke.

Među njima najistaknutija je – piše washingtonski dnevnik – senatorica Hillary Rodham Clinton, koja je pozvala stranku na jedinstvo, kako bi se sve frakcije zajednički suprotstavile discipliniranijoj i efikasnijoj Republikanskoj stranci.

'Nije nam pošlo za rukom pobijediti desnicu zbog toga što smo razjedinjeni. Naše bi frakcije trebale uspostaviti primirje, i ujediniti se oko zajedničkih, tradicionalnih američkih vrijednosti, koje republikanski ideolozi u Washingtonu svakodnevno krše' – rekla je senatorica Clinton.

Na konferenciji su nastupili i drugi istaknuti demokratski prvaci, za koje se smatra da će se upustiti u utrku za Bijelu kuću. Riječ je u trojici guvernera – dvojici sadašnjih - Tomu Wilsacku iz Iowe i Marku Warneru iz Virginije - te o senatoru Evanu Bayhu, bivšem guverneru Indiane.

******

A da je stranačko jedinstvo zaista problem za Demokratsku stranku pokazuje članak u New York Timesu, o godišnjem sindikalnom skupu nacionalne federacije AFL-CIO, koja okuplja 56 radničkih sindikata, s oko 13 milijuna članova.

Sindikati su tradicionalna glasačka baza Demokratske stranke.

Skup je međutim odlučilo bojkotirati 6 velikih sindikata, koji zastupaju oko trećine ukupno sindikalno organiziranih Amerikanaca. Razlog bojkotu – loša politika sadašnjeg predsjednika nacionalne federacije Johna Sweeneya, koja nije zaustavila 'bijeg' radnika iz sindikata i sve manji politički utjecaj u Washingtonu.

Zbog toga je sindikat vozača kamiona, te nekoliko sindikata uslužnih djelatnosti najavilo osnivanje vlastite sindikalne koalicije. Riječ je o najvećem raskolu u američkom sindikalnom pokretu od tridesetih godina prošlog stoljeća – piše New York Times.

XS
SM
MD
LG