Linkovi

Amerikanci najviše cijene predsjednika Busha i Hillary Clinton (30/12/03) - 2003-12-30


Predsjednik Geroge Bush i bivša prva dama, a danas senatorica iz New Yorka Hiillary Clinton, napokon su se našli na, recimo tako, 'istoj strani', iako nisu često na istoj političkoj valnoj dužini. Prema jučer objavljenom ispitivanju javnog mnijenja, muškarac kojeg se u Sjedinjenim Državama najviše cijeni jest aktualni predsjednik, a među ženama to je senatorica Clinton. U postocima to izgleda ovako - za Georgea Busha glasovalo je 29 posto Amerikanaca. U muškoj kategoriji državni tajnik Colin Powell i papa Ivan Pavao drugi imaju svaki po četiri psoto glasova, a bivši predsjednik Bill Clinton 3 posto.

U ženskoj konkurenciji to izgleda ovako – 16 posto Amerikanaca najviše cijeni Hillary Rodham Clinton, a 8 posto njih popularnu televizijsku voditeljicu Oprah Winfrey. Slijedi sadašnja prva dama Laura Bush sa 6 posto glasova, a potom s 4 posto dolazi predsjednikova savejtnica za nacionalnu sigurnost Condoleezy Rice.

Anketu su proveli kablovska televizijska mreža vijesti CNN i list USA Today. Ispitanicima su postavljana tzv. 'otvorena pitanja', odnosno pitanja na koja mogu sami navesti koga najviše cijene, a nije im bio ponuđen izbor između nekoliko mogućih kandidata. Anketa je provedena između 5. i 7. prosinca na 1024 ispitanika, a ima marginu moguće pogreške od tri posto.

XS
SM
MD
LG