Linkovi

'Clintonovi briljantno rade na tome da se zaborave skandali iz devedesetih' (16/2/05) - 2005-02-16


List Christian Science Monitor piše o političkim previranjima u Demokratskoj stranci, koja - za razliku od ranih devedesetih - više ne kontrolira niti jednu značajniju polugu izvršne i zakonodavne vlasti na saveznoj razini.

Rasprave o tome treba li krenuti ulijevo ili se držati centra dobile su na zamahu nedavnim izborom guvernera Howarda Deana - koji se prošle godine neuspješno natjecao za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke – za čelnika te stranke. Mnogi se pribojavaju, piše bostonski list, da će Dean, kojeg se smatra ljevičarem, stranku još više udaljiti od političkog centra i većine glasača.

U članku naslovljenom 'Početni udarac sljedeće izborne kampanje' analiziraju se i izborne šanse senatorice Hillary Clinton, bivše prve dame Sjedinjenih Država. Za razliku do Deana, gospođa Clinton se posljednjih mjeseci isticala izjavama o vjeri, moralu i u svojoj podršci ratu u Iraku – što ova novina vidi kao dokaz da se Hillary Clinton želi približiti glasačima koji su jesenas glasali za republikance, ali bi se 2008. mogli predomisliti.

'Može li senatorica Clinton zaista prikupiti dovoljno glasova da postane prva predsjednica države vrlo je upitno, no u ovom trenutku – kada su izbori još vrlo daleko – ona je značajan igrač' - piše Christian Science Monitor. Ovaj list zaključuje svoj članak opažanjem da obitelj Clinton u svakom slučaju 'briljantno radi na tome da se zaborave skandali iz dva predsjednička mandata Billa Clintona. Gospođa Clinton je sposobna i poštovana senatorica, dok neki čak govorkaju da bi Bill Clinton mogao naslijediti Kofija Annana na čelu Ujedinjenih naroda.'

******

Dnevnik Newsday piše o odluci saveznog žalbenog suda u Washingtonu prema kojoj će dvoje novinara morati na sudu otkriti svoje povjerljive izvore, u vezi istrage osoblja Bijele kuće koje je – kako se čini – prošle godine odalo identitet jedne tajne agentice Središnje obavještajne službe, CIA-e.

Odavanje identiteta tajnog agenta kazneno je djelo. Identitet tajne agentice je bio odan jednom trećem novinaru zbog toga što je – kako se čini – Bijela kuća željela diskreditirati njezina supruga koji je kao bivši diplomat kritizirao vladinu politiku prema Iraku.

Dnevnik New York Times i tjednik Time – za koje radi ovi novinari – žalili su se na istovjetnu odluku prvostepenog suda, no jučer je žalbeni sud potvrdio odluku nižeg, te će novinari pod prijetnjom zatvorske kazne morati svjedočiti.

Novinske su kuće tvrdile da prvi amandman američkog ustava jamči zaštitu novinarima, koji ne trebaju vlastima odati tko im je, i što, u povjerenju rekao. No, žalbeni je sud zaključio da će ovakva presuda zaustaviti 'curenje' povjerljivih informacija u javnost, što je, smatra sud, u uvjetima borbe protiv terorizma – "opći javni interes".

XS
SM
MD
LG