Linkovi

Clintonov 'recept' za Demokratsku stranku (22/11/04) - 2004-11-21


Dva tjedna nakon što je predsjednik Bush osvojio još jedan mandat, u Little Rocku u Arkansasu otvorena je predsjednička knjižnica Billa Clintona. Demokrati su i dalje potreseni nakon što su dva puta zaredom izgubili na predsjedničkim izborima.

Otvaranje predsjedničke knjižnice Billa Clintona kod mnogih je demokrata pobudilo slatke, ali i gorke uspomene. Rado su se prisjećali njegova dva mandata, no izbjegavali su osvrtanje na njegovu aferu s Monicom Lewinsky, koja je gotovo dovela do njegovog uklanjanja s položaja 1998. Sa svoje strane, bivši predsjednik Clinton je, u prigodnom govoru na otvaranju svoje knjižnice, ponudio demokratima nekoliko savjeta za budućnost. Između ostaloga, istaknuo je da je njegova predizborna kampanja bila centristička.

"Amerika ima dvije dominantne tradicije u političkoj misli, koje su zastupljene i na novoj pozornici. Konzervatizam, koji u svojem najboljem izdanju, postavlja granice koje se ne bi smjelo prijeći, te progresivnu tradiciju, koja u svojem najboljem izdanju, ruši prepreke koje više nisu potrebne ili koje nikada nije ni trebalo podići. Na izborima 1992. činilo mi se da moramo pripremiti Ameriku za 21. stoljeće," kazao je.

Politički stručnjaci i mnogi demokrati smatraju da je pobjeda predsjednika Busha nad senatorom Kerryem pokazala velike slabosti u pristupu demokrata ovogodišnjim predsjedničkim izborima. Povjesničar Alan Lichtman sa Sveučilišta American ovdje u Washingtonu smatra da bi demokrati iz ovih izbora trebali naučiti da moraju javnosti objasniti zašto se zalažu, a ne samo čemu se protive.

"Demokrati neće više nikada popraviti svoj status i doći u poziciju da pobijede na izborima razmišljajući samo o tome kako će napasti kandidata suprotne strane. Najjača strana Georgea Busha na ovim izborima bila su njegova snažna uvjerenja. Svi su točno znali tko je i u što vjeruje," kaže Lichtman.

Ankete pokazuju da su Amerikance pred izbore brinuli terorizam, gospodarska situacija i Irak, ali i moralne vrijednosti, koje obuhvaćaju niz pitanja u kojima je u zadnje vrijeme "jača" Republikanska stranka. Profesor Lichtman kaže da demokrati moraju pronaći načina da privuku glasače na jugu, zapadu i na srednjem zapadu, kojima su često moralne vrijednosti najvažnije u svakodnevnom životu.

"Moraju se vratiti liberalizmu Franklina Roosevelta i Lyndona Johnsona, redefinirati ga za 21. stoljeće i učiniti ga prije svega moralnim. Demokrati ne mogu bježati od pitanja morala," ocjenjuje naš sugovornik.

Uz to što su ponovno osvojili Bijelu kuću, republikanci su također pojačali većine u oba doma Kongresa. Stručnjaci se sada pitaju – tko će se do sljedećih izbora nametnuti kao glavni glas oporbenih demokrata. Stuart Rothenberg je neovisni politički analitičar iz Washingtona.

"Kome će se okrenuti? Hoće li čelnu ulogu preuzeti John Kerry ili Bill Clinton? Ili pak Hillary Clinton ili Al Gore? Vjerojatno ne. Dakle, tko bi to mogao biti? Demokrati će morati pronaći novog vođu, a to bi moglo potrajati," ističe Rothenberg.

Među demokratima se također vodi debata o tome da li bi stranka trebala krenuti prema liberalnijem dijelu političkog centra, ili bi se trebala vratiti prema centru

XS
SM
MD
LG