Linkovi

'Može li se Državno tajništvo ponovno uspraviti?' (14/1/05) - 2005-01-14


Dnevnik Christian Science Monitor, koji izlazi u Bostonu, piše o izazovima koji očekuju Condoleezzu Rice, dosadašnju savjetnicu predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost, koja je nominirana za šeficu američke diplomacije, u drugom mandatu predsjednika Busha, koji počinje 20. siječnja.

Članak je naslovljen “Može li se Državno tajništvo ponovno uspraviti”.

Pred senatorima – koji trebaju potvrditi njezinu nominaciju - Condi Rice pojavljuje se kao svojevrsna enigma – piše bostonski dnevnik. Upravo je gospođa Rice, kao predsjednikova savjetnica za nacionalnu sigurnost, bila odgovorna za činjenicu da je Državno tajništvo, odnosno diplomacija, prošle četiri godine bilo sustavno marginalizirano, na uštrb Pentagona i same Bijele kuće.

Christian Science Monitor kao primjer navodi Irak, gdje glavnu riječ vodi upravo ministarstvo obrane, odnosno vojnici, a ne Državno tajništvo i diplomati od karijere.

No, primjećuje bostonski dnevnik, čini se da Condoleezza Rice želi američku vanjsku politiku vratiti diplomatima. To se razaznaje iz njezina izbora čelnih suradnika u Državnom tajništvu. Ako gospođa Rice bude potvrđena za šeficu američke diplomacije, drugi čovjek Državnog tajništva bit će Robert Zoelick, aktualni vanjskotrgovinski predstavnik Sjedinjenih Država, dok će visoki položaj imati i Nicholas Burns, veleposlanik Sjedinjenih Država pri NATO savezu.

“Obojica su pragmatici, a ne neo-konzervativni ideolozi” – zaključuje Christian Science Monitor.

******

Dnevnik Washington Post objavljuje izvješće svog londonskog dopisnika o najnovijem skandalu jednog člana britanske kraljevske obitelji. Cijeli je svijet već zacijelo čuo da se na jednoj kostimiranoj zabavi 20-godišnji princ Harry – sin princa Charlesa i pokojne princeze Diane – pojavio u nacističkoj uniformi.

Prvog dana – medijima su dominirali iskazi šokiranosti, pogotovo činjenicom da mladić, kako se čini, uopće nije svjestan što znače simboli poput kukastog križa. Drugi dan – čuju se i izjave koje ukazuju na određeno razumjevanje konteksta ove neugodne situacije.

Washington Post navodi neimenovane profesionalne promatrače britanskog kraljevskog miljea koji tvrde da je odgovoran otac - princ Charles, koji navodno nije sposoban discipilinirati sovg sina. Drugi pak savjetuju strpljivost – princ Harry je navodno osjetljiv mladić koji još uvijek proživljava emocionalne posljedice zbog smrti nejgove majke.

U svakom slučaju – princu Harryju svi preporučuju da se izvjesno vrijeme ne pojavljuje u javnosti te da bi najbolje bilo da što brže ode u vojnu akademiju, što je u prošlosti bilo najavljivano. Naravno – ako ga, nakon epizode s kukastim križem, u nju uopće prime.

XS
SM
MD
LG