Linkovi

Reportaža s velesajma inovacija u Pittsburghu


Industrijska revolucija smatra se zlatnim dobom novih proizvoda. Od 1790. do danas, američki Ured za patente izdao je preko šest milijuna patenata. Oko 300 izumitelja sa svih krajeva svijeta nedavno je izložilo svoje izume u Pittsburghu u Pennsylvaniji.

Proizvodi koji nam čine život lakšim i ugodnijim počinju kao ideje. U protekle 22 godine, utjelovljenja tih ideja mogu se vidjeti na Izložbi inovatora u Pittsburghu. Jenny Lawlor pomaže na organiziranju ovog skupa. "Svake godine na izložbu dolaze inovatori sa svih krajeva svijeta koji se nadaju da će uspostaviti kontakte s kompanijama koje im mogu pomoći u daljnjem razvoju i plasmanu njihovih proizvoda" - objašnjava motive sudionika gospođa Lawlor.

Predstavljeni izumi su često ponešto neobični, ali svaki od njih ispunjava neku potrebu. Inženjer Raymond Ziehm je želio ubrzati grijanje vode u kući. Zato je razvio sustav koji omogućuje polagano cirkuliranje vruće vode. Kako mu je ideja pala napamet? "Jedne večeri sam u kući prijatelja čekao da iz slavine procuri vruća voda i gledao kako polako otječe hladna voda. Pomislio sam – pa ja sam umirovljeni inženjer! Sigurno mogu naći neko bolje rješenje" - opisuje trenutak 'paljenja inovatorske lampice' Raymond Ziehm.

Neki izumi odražavaju živu maštu svojih izumitelja - na primjer krevet za trudnice, koji ima udubljenje za trudnički trbuh. Tu su i padobrani za ljude u neboderima zahvaćenim požarom, pa razni izumi za kupaonu, poput daske na školjki u nekoliko veličina – za sve članove obitelji.

Mnogi izumi ne služe nekoj posebno svrsi, osim možda – uveseljavanju vlasnika. Među njima je i ručna torbica s ugrađenim velikim satom na prednjoj strani.

Izumitelj Tom Patacca nada se da će njegov izum – premaz za zube u raznim bojama, osim bijele – naći zainteresirane kupce. Jae-Duk Jun dizajnirao je koturaljku, čiji se kotačići mogu povući u petu. On je došao u Pittsburgh skroz iz Južne Koreje da bi plasirao svoj izum.

Mnogi izumi odražavaju kreativnost i želju za stvaranjem njihovih izumitelja, ali kako kažu organizatori – tu je i želja da se dobro zaradi i uspije i u poslovnom smislu. "Svi se nadaju da će se upravo njima ostvariti američki san" – kaže Jenny Lawlor koja je pomogla u organiziranju ovog skupa.

XS
SM
MD
LG