Linkovi

Tehnologijom do boljih olimpijskih rezultata (13/8/04) - 2004-08-12


Sportaši-olimpijci ne smiju uzimati većinu preparata i lijekova koji bi poboljšali njihov sportski učinak, poput steroida. No, ipak postoje i zakoniti načini na koje moderna znanost može pomoći sportašima da budu snažniji i brži.

Dizačica utega Jackie Berube ima pričvršćen niz senzora koji su povezani s kompjuterom u cilju detaljne analize njezine snage i tehnike dizanja. "Ovo bi moglo, u budućnosti, značajno izmijeniti moju sposobnost dizanja veće težine" - tvrdi Jackie Berube.

Poput većine sportaša koji se nadaju olimpijskim medaljama, Jackie Berube zna da joj u današnjoj kompetitivnosti vrhunskog sporta treba pomoć i biomehanike i fiziologije i inžinjerstva kako bi ostvarila prednost pred suparnicama. "Moj desni triceps ne radi baš najbolje" - smatra Jackie Berube.

Premda je uporaba stimulativnih lijekova, poput steroida, zabranjena, dr. Peter Davis, direktor sportsko-znanstvenog programa Olimpijskog odbora Sjedinjenih Država, kaže da gotovo sve zemlje, koje se natječu na olimpijskim igrama, koriste zakonite tehnološke ili farmakološke aplikacije: "Čak se ni zemlje Trećeg svijeta, vrlo siromašne zemlje, ne posvećuju jednako svim sportovima. Najčešće se usredotoče na jedan ili dva sporta; imaju par dobrih sportaša i njih šalju na mjesta gdje će najbolje vježbati i gdje će im se pružiti i takva pomoć. Prema tome, skoro svaki sportaš, u svakoj zemlji, koristi tehnološke i medicinske aplikacije koje su dozvoljene."

Tehnološke inovacije, poput uporabe kompjutera za poboljšanje tehnike ili hi-tech odijela za povećanje brzine plivača, rasplamsale su etičke raprave kada su se počele koristiti; danas su uvriježene i prihvaćene. No, uporaba lijekova za poboljšanje sportskog učinka još uvijek je kontroverzna.

Američka odbojkašica Robyn Ahmow frenetično trenira ne samo da bi poboljšala svoju igru, nego i da bi - ako je ikako moguće - izazvala napad astme. Ukoliko se to dogodi - a očekuje se da će u Grčkoj, zbog zagađenja zraka, uvjeti za izbijanje astme biti još pogodniji - bit će joj dozvoljena uporaba lijekova protiv astme, koji sadrže steroide.

Međunarodni olimpijski odbor zahtijeva da sportaši prođu takve testove nakon što je u Sydneyu, 2000. godine, zamijećeno dramatično povećanje uporabe inhalatora. Unatoč sve većoj količini propisa i sve više utrošenih sredstava na poboljšanje sportskog učinka pomoću znanosti, tehnologija sama ne može od sportaša učiniti prvaka, ističe dr. Davis. "Naspavati se, zdravo se hraniti, dobro se oporaviti od ozljeda, isplanirati režim treninga i biti u vrhu forme točno u pravo vrijeme ... Sportaši moraju imati sve to odjednom prije nego što pokušaju poboljšati svoj učinak za jedan posto koliko im pruža znanost."

No, u okruženju u kojemu se pobjeda mjeri i najmanjom mogućom razlikom, sportaši će i dalje koristiti svako dostupno sredstvo da postanu najbolji u svijetu.

XS
SM
MD
LG