Linkovi

Odličan uspjeh hrvatskih inovatora na INPEX-u (16/5/04) - 2004-05-16


Na najvećoj američkoj izložbi inovacija – INPEX-u, koji je upravo održan u Pittsburghu u saveznoj državi Pennsylvaniji, sudjelovali su, po jedanaesti put, i hrvatski inovatori i to – kako ćemo čuti – vrlo uspješno, osvojivši dvije zlatne medalje, dvije srebrne, četiri brončane, jednu posebnu nagradu, te izloživši devet izložaka, od kojih su svi nagrađeni.

Uspjehe hrvatskih inovatora na INPEX-u nabrojao nam je Neven Marković, tajnik Saveza inovatora Zagreba, koji je istaknuo da su on i njegovi kolege najviše ponosni upravo na posebnu nagradu – i to s vrlo dobrim razlogom.

"Učenik trećeg razreda Tehničke škole "Ruđer Bošković iz Zagreba", 17-godišnji Damir Matijak je najbolji mladi inovator INPEX-a, dakle, najbolji mladi inovator na svijetu. I to je nešto što doista nadmašuje sve ostalo. Riječ je o jednoj inovaciji koja je već gotov proizvod i čak je počela serijska proizvodnja u Hrvatskoj. I to sve na razini jednog sedamnaestogodišnjaka. To je nešto što do sada nismo ostvarili, čak nismo ni u najluđim snovima očekivali," rekao nam je.

A o kakvom se zapravo izumu radi? Gospodin Marković opisao ga je ovako: "Riječ je o napravi za montažu i demontažu ventila na glavi motora sa unutrašnjim izgaranjem. To je nešto što treba svakoj automehaničarskoj radionici. Ovo je sigurno i užasno jednostavno i štedi radnu snagu i potpuno onemogućava ozljede koje su u tome ranije bile česte."

Na INPEX-u je bio i mentor i profesor "najboljeg mladog inovatora na svijetu" Ognjen Čučković. On je u Pittsburgh stigao umjesto samog Damira, koji je, rekli su nam, zbog inovacija pomalo zapustio školu, pa nije mogao doći. Profesor Čučković je istaknuo da njegova škola nastoji pomoći učenicima poput Damira – kako financijski, tako i kroz dodatnu pomoć nastavnika.

"U takvu se djecu valja i isplati ulagati. Njemu su sada sva vrata u životu otvorena. Ja sam uvjeren da će on to znati iskoristiti," rekao je profesor Čučković.

Nevena Markovića također smo upitali da nam opiše inovacije koje su hrvatskim invatorima na INPEX-u donijeli zlatnu i srebrnu medalju.

"Zlatnu i srebrnu medalju su osvojili naš inovator Vjekoslav Majetić, tvrtka Doking iz Zagreba za stroj za deminiranje i Robokop – to je uređaj za rudnike s daljinskim upravljanjem, koji gura rudu, ali ima i primjenu u anti-terorističkoj obrani. To je vrlo niski transporter na daljinsko upravljanje. Ako pred zgradu koju čuvate dođe sumnjivi auto. Pošaljete taj transporter, on ga odgura na sigurno mjesto. On eksplodira i gotovo.. Taj se stroj danas izvozi diljem svijeta…Mi smo imali prezentaciju stroja za deminiranje u Nevadi, uz oznake američke vojske," kazao nam je Neven Marković.

Dodjeli nagrada bili su nazočni i predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu. Nastup hrvatskih inovatora na najvećoj američkoj izložbi inovacija organizirao je Savez inovatora Hrvatske i Hrvatska gospodarska komora, koju je predstavljao Zlatko Pavičić, voditelj Odsjeka za industriju i malo gospodarstvo. Na ovogodišnjem INPEX-u, kojeg organizatori opisuju kao dodirnu točku između inovatora i industrije, prikazano je više od tisuću inovacija iz cijelog svijeta.

XS
SM
MD
LG