Linkovi

Amerika ponovno najkonkurentnija, Hrvatska na 58. mjestu (13/11/02) - 2002-11-13


Najkonkurentnija ekonomija na svijetu ove godine su Sjedinjene Države koje su se na vodećoj poziciji zamijenile sa Finskom. Hrvatska je 58. od 80 ispitanih zemalja. Izvješće je objavio Svjetski ekonomski forum.

Na globalnoj listi konkurentnosti Sjedinjene su Države na prvom mjestu zamijenile Finsku prvenstveno zahvaljujući povoljnom poslovnom okružju kao i intenzivnoj promociji novih tehnologija.

Svjetski ekonomski forum temeljem nacionalnih statistika i ankete provedene među 4800 vodećih poslovnih ljudi širom svijeta sačinjava rang-listu najkonkuretnijih država procjenom sposobnosti tržišnog natjecanja ekonomija 80 zemalja.

Faktori ugrađeni u indeks globalne konkurentnosti jesu promjena dohotka po glavi stanovnika, nivo sudjelovanja tehnologije u ukupnoj ekonomiji, transfer tehnologija, zastupljenost informatičkih i komunikacijskih tehnologija kombiniranih s mjerilima kvalitete javnih institucija izraženim kvalitetom zakona i nivoom korupcije.

U obzir se nadalje uzimaju kreditni rejting zemlje, javni dug, makroekonomska stabilnost što sve skupa objašnjava tajnu zašto pojedine zemlje napreduju brže od ostalih. Tehnološke su inovacije pomogle Japanu da za godinu dana skoči sa 23. na 13. mjesto jednako kao što je složena gospodarska situacija Argentinu i pogotovo Tursku koja je negativni rekorder potjerala duboko na začelje. Nove su tehnologije zaslužne za visok uzlet Indije kao i za pomake Švedske i Švicarske prema najužem klubu najuspješnijih.

U prvih deset najkonkurentnijih zemalja svijeta su Sjedinjene Države, Finska, Tajvan, Singapur, Švedska, Švicarska, Australija, Kanada, Norveška i Danska.

Među 80 zemalja analitičari Svjetskog ekonomskog foruma po prvi su put ubacili Hrvatsku. Ona je zauzela 58 mjesto, između Salvadora i Sri Lanke, trideset mjesta ispod Slovenije ili dvadaset ispod Grčke ili deset ispod Indije. Zadnja je pozicija pripala Haitiju.

XS
SM
MD
LG