Linkovi

Na svjetskom sajmu inovatorstva u Pittsburghu Hrvatska najbolja inozemna momčad (18/5/03) - 2003-05-18


Neven Marković tajnik je Saveza inovatora Zagreba i član hrvatske ekipe na sajmu u američkom gradu Pittsburghu izjavio je, neposredno nakon dodjele priznanja, da je riječ o najvećem dosadašnjem uspjehu hrvatskih inovatora na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija – INPEX. “Hrvatska je ovaj put, nakon deset godina izlaganja postala najbolji strani izlagač na INPEX-u, a naravno da se ne možemo natjecati s domaćinima – Amerikancima – ali ostatak svijeta smo pobijedili” – kazao je za Glas Amerike Neven Marković koji je nam dao i podrobnije podatke o hrvatskim inovatorima i njihovim izumima:

“Predstavili smo 19 novih proizvoda i inovacija svjetskoj javnosti, kroz ovaj sajam, a za tih 19 inovacija dobili smo 21-no odličje, odnosno sedam zlatnih, devet srebrenih i tri brončane medalje te dvije posebne nagrade za najbolji ukupni nastup i za posebne zasluge hrvatskom inovatorskom savezu INPEX-u povodom 10-te godišnjice naših izlaganja. Vrlo je teško istaknuti, za kratko vrijeme, sve naše sjajne inovatore, ali evo nekoliko od njih. Nikola Petković je za svoje dvije inovacije vezane uz svakodnevnu potrošnju dobio zlatno i srebrno odličje. Jedna od tih inovacija je usivivač koji može očistiti svako mjesto koje vam je inače nedostupno s klasičnim usisivačem, a druga je inovacija držač za kompjutore i ostalu opremu koja ide uz računala.

Gospodin Viduka je za svoj pružni magnet dobio, također, zlato i srebro. 16-godišnji Kristijan Semulić je za svoju garažu budućnosti dobio zlatno priznanje. Vanda Baroš je za svoj novi način učenja engleskog jezika u engelskom govornom području dobila zlatno odličje u konkurenciji obrazovanja…Ima toga još…Mi smo vrlo sretni i ponosni” – istaknuo je Neven Marković u razgovoru za Glas Amerike, a na kraju je istaknuo pomoć i potporu koju su hrvatski inovatori imali od Amerikanaca hrvatskog podrijetla te se osobito zahvalio hrvatskom veleposlanstvu u Sjedinjenim Državama za podršku i pomoć, jer su predstavnici veleposlanstva iz Washingtona došli na sajam u Pittsburgh.

Naš sugovornik kaže da je taj potez pokazao organizatorima da inovatori u Hrvatskoj imaju veliku potporu te da im je bilo drago što su i na taj način pokazali svojim američkim domaćinima da su pravi predstavnici svoje domovine.

XS
SM
MD
LG