Linkovi

Christian Scince Monitor: Nijemci ne vole rizik (29/3/04) - 2004-03-29


"Christian Science Monitor" bilježi zanimljivu pojavu u Njemačkoj - opće pomanjkanje ljudi spremnih preuzeti poslovni ili poduzetnički rizik. Naime, kako piše "Monitor", njemačko gospodarstvo počelo je zaostajati u globalnoj ekonomiji jer se sve manje ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda, te zato jer u njemačkim kompanijama vlada opća averzija prema poslovnom riziku. Zato je kancelar Gerhard Schroeder ovu godinu proglasio "godinom inovacije" i imenovao posebno Vijeće za inovacije koje će mu podnijeti izvještaj o tehnološkim nedostacima njemačkog gospodarstva.

"Monitor" također piše o trendu doseljavanja umirovljenika i onih koji rade od kuće u ruralne dijelove američkog Zapada, koji izaziva napetosti između starosjedilaca i doseljenika. U centru sporova su mali rančevi koje pridošlice kupuju, a kojima se otvorena prostranstva Zapada razbijaju na relativno male parcele. Kako kažu upućeni, gradskom stanovništvu se ti minimalni rančevi od 14 hektara čine velikima, no za divlju floru i faunu oni su pojednako pogubni kao i urbana predgrađa. Uz to, došljaci zaboravljaju da život u divljini ima i nekih nedostataka, kao što su neasfaltirane ceste i ograničena dostava pošte – piše "Christian Science Monitor".

A najtiražniji američki dnevnik "USA Today" podsjeća čitatelje da je tijekom protekla dva tjedna cijena benzina u Sjedinjenim Državama poskočila na rekordnu razinu od dolar i 80 centi po galonu, odnosno, 48 centi po litri. Kako javlja ovaj list, nema izgleda da će benzin u dogledno vrijeme pojeftiniti, jer se preko ljeta i sezone godišnjih odmora očekuje daljnje povećanje potražnje.

XS
SM
MD
LG