Linkovi

Američki Kongres i reforma Ujedinjenih naroda


Ujedinjeni narodi našli su se na udaru žestokih kritika u americkom Kongresu, gdje je u tijeku debata o zakonskom prijedlogu o provodenju temeljitih reformi u svjetskoj organizaciji. Ovaj prijedlog, koji su sponzorirali republikanci, predvida moguca obavezna smanjenja americkih doprinosa Ujedinjenim narodima.

Zakonski prijedlog o reformi Ujedinjenih naroda ima podršku utjecajnog republikanskog clana Zastupnickog doma i predstavlja kulminaciju višegodišnjeg nezadovoljstva zbog neprovodenja prijeko potrebnih reformi u svjetskog organizaciji - od upravljanja Ujedinjenim narodima do mirovnih operacija.

Autor zakonskog prijedloga, kongresmen Henry Hyde, predsjedatelj Odbora Zastupnickog doma za medunarodne odnose, kaže da njegov prijedlog predstavlja reakciju na skandale, kao što je skandal oko korupcije u irackom programu "Nafta za hranu", kao i odraz shvacanja da Ujedinjenim narodima treba pritisak izvana da bi se reformirali. "Došao je trenutak kada moramo reci "Dosta". Dosta je toga da se dozvoljava zloglasnim režimima kao što su režimi na Kubi, u Sudanu i Zimbabveu da se maskiraju kao arbitri ljudskih prava. Dosta je toga da mirovne snage eksploatiraju i zlostavljaju ljude koje bi trebale štititi. Dosta je toga da se obecanja krše i da se trate snovi mladih generacija".

Hydeova "radikalna operacija" ukljucivala bi obavezno neisplacivanje do 50 posto americkog doprinosa Ujedinjenim narodima, ukoliko svjetska organizacija ne provede reforme na 39 kljucnih polja, ukljucujuci organizaciju, proracun i unutarnju odgovornost, kao i ljudska prava i mirovne operacije. Takoder se predvida zadržavanje sredstava za proširenje postojecih i buducih mirovnih operacija, što protivnici ovog prijedloga smatraju nerazumnim i potencijalno štetnim za operacije svjetske organizacije diljem svijeta.

Demokratska zastupnica Alcee Hastings osudila je – kako je rekla – Hydeove drakonske prijedloge. "Najkratkovidnija odredba iz ovog prijedloga predvida obavezno zadržavanje sredstava za mirovne operacije, ukoliko se ne ispune svi uvjeti iz predloženog zakona. Jednostavno govoreci, kontraproduktivno je zabraniti državnom tajniku da koristi diskreciju pri mogucem zadržavanju sredstava za Ujedinjene narode".

Dužnosnici Ujedinjenih naroda rekli su Kongresu na nedavnom svjedocenju da bi zadržavanje sredstava otežalo provodenje plana reforme, koji je predstavio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan. Glavni tajnik svjetske organizacije ovih je dana u središtu nove kontroverze oko irackog programa "Nafta za hranu". Nedavno objavljeni e-mail ukazao je na mogucnost da je Annan možda utjecao na dodjeljivanje jednog ugovora švicarskoj tvrtki Cotecna za koju je radio njegov sin. U tom e-mailu, radnik Cotecne i prijatelj obitelji Annan Michael Wilson kaže da je razgovarao s Annanom prije dodijeljivanja ugovora i da mu je Annan pružio uvjeravanja da ima njegovu podršku.

Po povratku u New York iz Pariza, Annan nije želio odgovarati na pitanja o spornom e-mailu, rekavši da ce ocjenjivanje svojih postupaka ostaviti komisiji predvodenoj bivšim guvernerom americke Središnje banke Paulom Wolckerom, koja istražuje navode o korupciji u programu "Nafta za hranu". "Mr. Volcker i njegova komisija istražuju ovaj slucaj i ostavit cu to njemu. Ne želim biti uvucen u sve ovo".

Glavni tajnik Ujedinjenih nardoa odbacio je pozive da podnese ostavku i obecao da ce nastaviti s naporima na provodenju reformi.

XS
SM
MD
LG