Linkovi

Proširenje Vijeća sigurnosti i reforma Ujedinjenih naorda


Japan, Njemačka, Indija i Brazil posljednjih su mjeseci žustro lobirali za širenje Vijeća sigurnosti. Vijeće bi prema njihovom prijedlogu u budućnosti trebalo imati 25 umjesto 15 članica. Umjesto sadašnjih deset rotirajući članica, u vijeću bi ih ubuduće bilo 14. A što je još važnije, umjesto sadašnjih pet stalnih članica s pravom veta, Vijeće bi prema ovom prijedlogu trebalo imati još šest stalnih članica - Japan, Njemačku, Indiju i Brazil, te dvije države s afričkog kontinenta.

No, takvom su se prijedlogu o proširenju Vijeća sigurnosti, ili nekom njegovom aspektu, protivile barem tri sadašnje stalne članice – Sjedinjene Države, Kina i Rusija. Sjedinjene su Države podržale kandidaturu Japana, ali ne i Njemačke, Indije i Brazila. Kina se pak - navodno zbog neriješenih pitanja vezanih uz drugi svjetski rat – protivi članstvu Japana.

Sučeljeni sa snažnim otporom, Japan, Njemačka, Indija i Brazil prije par dana podnijeli su revidiranu, ublaženu verziju svog prijedloga. Prema njemu, ove četiri zemlje odriču se prava na ulaganje veta za najmanje sljedećih 15 godina – ukoliko postanu stalne članice Vijeća sigurnosti. O mogućem proširenju Vijeća sigurnosti Ujedinjeni bi narodi trebali glasati krajem ovog mjeseca. No Sjedinjene su Države – piše dnevnik Los Angeles Times – izrazile želju da se u primanju novih članica Vijeća glasa tek u rujnu, i to nakon godišnjeg zasjedanja glavne skupštine.

Njemački veleposlanik u Ujedinjenim narodima Gunter Pleuger izjavio je da je odluka o odustajanju od veta posljedica snažnog protivljenja proširenju od strane sadašnjih stalnih članica. No, postoje i države koje smatraju da bi se pravo veta u svjetskoj organizaciji općenito trebalo ukinuti, odnosno da ga ne bi trebala imati niti jedna država. "Pokušali smo pronaći formulu koja uzima u obzir različite interese. Tu su interesi sadašnjih pet stalnih članica, koje ne žele da se umanji njihov status. Ali tu su i interesi mogućih novih stalnih članica koje ne žele da ih se diskriminira. I na kraju, tu je i mišljenje više od stotinu zemalja članica Ujedinjenih naroda koje smatraju da je institucija veta nedemokratska i zastarjela. Nakon što smo sagledali sva mišljenja, odlučili smo pričekati s vetom…Neko vrijeme, kao stalne članice Vijeća sigurnosti, moći ćemo i bez njega".

Njemački je diplomat izjavio da je Francuska, stalna članica Vijeća sigurnosti od osnivanja, pristala sponzorirati ovakav prijedlog proširenja Vijeća sigurnosti. No, druge su stalne članice iskazale rezerve. Kina ga je čak nazvala «opasnim», upozorivši da bi moglo doći do dubokih podjela među članicama. "Mislim da postoje dobre strane u drugim formulama. Mislim da bi trebalo porazgovarati o zaista dobroj formuli' – rekao je kineski veleposlanik. Inače, neimenovani američki dužnosnik izjavio je da Sjedinjene Države još uvijek proučavaju zajednički prijedlog Japana, Njemačke, Brazila i Indije. 'U Washingtonu su u tijeku vrlo žustre raspre o reformi Vijeća sigurnosti".

Dnevnik International Herald Tribune piše da Washington ne smatra proširenje Vijeća sigurnosti reformom koja je od primarne važnosti. Važnije je poboljšati funkcioniranje ureda glavnog tajnika, poboljšati programe obnove ratom razorenih zemalja, ustanoviti nove mehanizme za borbu protiv terorizma, te reformirati Povjerenstvo UN-a za ljudska prava – objašnjava američko stajalište International Herald Tribune.

U vezi sa željom da Japan, Njemačka, Brazil i Indija postanu stalne članice Vijeća sigurnosti, čelnica američke diplomacije Condoleezza Rice izjavila je da Washington za sada podržava jedino kandidaturu Japana, a da će o drugim kandidatima još razmisliti. Japanski ambasador u svjetskoj organizaciji Kenzo Oshima izjavio je da njegova zemlja blisko surađuje s Washingtonom u naporima da se UN reformira. Također, Japan želi da se o ovom pitanju glavna skupština UN-a izjasni već krajem ovog mjeseca. "Pokušat ćemo poraditi na tome da se odluka donese u lipnju, no o tome još nije donijeta i konačna odluka".

Inače, Sjedinjene Države, Rusija i Kina žele da se o mogućem proširenju glasa tek u rujnu, možda čak i nakon godišnjeg zasjedanja glavne skupštine. Indijski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Nirupam Sen izjavio je da je revidirani prijedlog njegove zemlje, Japana, Njemačke i Brazila – u kojem se te zemlje odriču prava na veto za najmanje 15 godina - već izričito podržalo više od deset država. U svakom slučaju, smatra indijski diplomat, ovaj prijedlog imat će podršku više od 128 zemalja, od 191 članica UN-a, koliko je potrebno za njegovo usvajanje – naravno, pod uvjetom da niti jedna stalna članica ne uloži veto. "Potpuno smo uvjereni u podršku više od dvije trećine članica" – rekao je indijski veleposlanik. Međutim, mnogi njegovi kolege iz drugih zemalja smatraju da ovaj prijedlog nema dvotrećinski većinu.

Čak ako i prođe, posebna rezolucija Vijeća sigurnosti mora imenovati nove članice – te je i za njezino usvajanje potrebna dvotrećinska većina. Nakon toga, slijedi proces promjene Povelje Ujedinjenih naroda, kako bi se legaliziralo prošireno Vijeće sigurnosti. Konačnu promjenu povelje – da bi postala pravomoćna - moraju ratificirati i zakonodavna tijela pet stalnih članica Vijeća. Sponzori ovog prijedloga nadaju se da bi prve dvije faze ovog procesa mogle završiti do rujna, kada se u New Yorku održava godišnje zasjedanje glavne skupštine Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG