Linkovi

Teroristički napadi u Londonu izmijenili narav summita G-8


Teroristicki napadi u Londonu izmijenili su narav summita sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta plus Rusiju G-8 u Gleneaglesu u Škotskoj. Celnici koji su se okupili na razgovorima o miroljubivim inicijativama, doživjeli su to da je njihov skup zasjenjen krvoprolicem.

Celnici zemalja G-8 došli su na razgovore o klimatskim promjenama i Africi, a umjesto toga ponovno odgovaraju na nasilje dok krvave fotografije pristižu iz Londona. Dok su se okupili na radnom rucku s celnicima zemalja u razvoju, celnici G-8 su stali uz premijera Tonyja Blaira. Stali su pred kamere sa svojim gostima. S jedne strane britanskog premijera stajao je predsjenik Bush, a s druge francuski predsjednik Jacques Chirac.

Gospodin Blair govorio je u ime svih. "Osudujemo ove krajnje barbarske napade. Upucujemo duboke izraze sucuti žrtvama i njihovim obiteljima. Svim našim zemljama je nanijeta šteta od posljedica terorizma. Odgovorni za ove napade nemaju nikakvo poštovanje prema ljudskom životu".

Ubrzo nakon toga premijer se vratio u London. Tony Blair je rekao da ce se vratiti u Glenseagle kasnije danas kako bi pomogao u nastavku rada G-8. Odlazeci naglasio je da ce se razgovori nastaviti tijekom njegove odsutnosti. Medutim, raspoloženje se promijenilo. Prvo je došlo do šoka, potom do tuge i naposljetku odlucnosti. U cijelom odmaralištu dužnosnici novinari, i osoblje koje radi na serviranju hrane, vozi autobuse itd, okupljali su se oko televizora kako bi pratili najnovije vijesti iz londona. Sudionici skupa G-8 prekinuli su razgovore na oko 45 minuta kako bi se konzultirali sa svojim višim savjetnicima.

XS
SM
MD
LG