Linkovi

Europske policije pomažu Britancima sastaviti sliku napadača


Pocinitelji teroristickih napada u Londonu nepoznati su, sve su opcije još uvijek otvorene, raspoloživi podaci snažno upucuju na vezu ili teroristicke celije ili nekoliko pojedinaca sa fundamentalistickim, protuzapadnim ciljevima al-Qaide.

Slicnost sa serijom napada na vlakove u Madridu u ožujku prošle godine ipak nije usmjerila istrage samo u pravcu opskurne mreže islamista. No, španjolska su policija i sigurnosne službe podastrijeli britanskim kolegama sva svoja saznanja, ukljucujuci i osnovane sumnje da teroristi iz španjolske mreže još uvijek imaju dovoljno eksploziva za nove akcije, kao i službeno nepotvrdene informacije o vezi netragom nestalog Marokanca – politickog azilanta sa 16 godina boravka u Londonu s madridskom i londonskom bombaškom akcijom.

Petnaestak nacionalnih policija stoji sa svim raspoloživim podacima i ljudima na raspolaganju Britancima. Ulaz u baze podataka im je neogranicen. U akciji je i Europol.

Buduci da se vec druga teroristicka skupina proglasila odgovornom na Internetu – mada se sve ovakve izjave uzimaju s debelim rezervama – proglasivši potencijalnim ciljem novih udara Italiju i Dansku, i tamo se provode pojacane mjere sigurnosti. Talijani su angažirali dvije tisuce policajaca u širokoj akciji pretresanja u Milanu. Akcija je rezultirala sa 142 uhicenja ali bez potvrdenih bez snažnih spona uhicenih s teroristickim aktivnostima.

"Griješe oni koji smatraju da teroristi napadaju samo zemlje umiješane u neke vojne intervencije," pojasnio je diplomatski njemacki ministar unutarnjih poslova Otto Schilly stroži nadzor u njegovoj zemlji. Njegov francuski kolega Nicolas Sarkozy tvrdi da je, usprkos uspjesima policije u razbijanju teroristickih mreža, Francuska jedanko ugrožena pogotovo radi veza al–Qaide i sjevernoafrickih radikalnih skupina. Francuska je vojnicima pojacala nadzor prometa preko kanala La Manche.

Pitanje na koje Europa tek treba odgovoriti jest zašto se radikalizira nova generacija mladih muslimana rodenih na eurpskom tlu. U Parizu su istrage naletjele na teenagere aktivne u teroristickim skupinama, a u grupi iza ubojstva nizozemskog režisera Thea van Gogha ima i maloljetnika. Konacno, tmurna ocjena koju dijele svi europski mediji: bez obzira na mjere sigurnosti, napade u Londonu ni najbolji policijski rad nije bio u stanju sprijeciti...i mogu se dogoditi danas ili sutra bilo gdje u Europi.

XS
SM
MD
LG