Linkovi

Summit G8: Slaganje u vezi s pomoći Africi; manje optimizma glede globalnog zatopljavanja


Summit celnika država skupine G8 nastavlja se u sjeni teroristickih napada u Londonu. Ublažavanje siromaštva u Africi i globalno zatopljavanje glavne su teme summita. Skupine G-8 okuplja sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja svijeta i Rusiju. Više o dnevnom redu ovog skupa – u izvješcu Michaela Drudgea, koji se javlja iz Gleneaglesa u Škotskoj.

Mnogi se nadaju da ce svjetski celnici okupljeni na summitu u Škotskoj postici sporazume o otpisivanju dugova, jacanju trgovine i povecanju pomoci za zemlje supsaharske Afrike. No, što se tice moguceg sporazuma o klimatskim promjenama, vlada znatno manji optimizam.

Sve oci uprte su u predsjednika Busha. U govoru prije summita, predsjednik je rekao da je predan udvostruciti americku pomoc Africi do 2010. No, takoder je kazao da je vrijeme za novi pristup podjeli pomoci, s obzirom na rasprostranjenu korupciju u dosadašnjim programima pomoci: "U proteklih nekoliko desetljeca, shvatili smo da bez ekonomske i društvene slobode, bez vladavine zakona i poštene i efikasne vlade, medunarodna pomoc ima malu vrijednost i daje male rezultate. Medutim, tamo gdje postoje sloboda i vladavina zakona, svaki dolar pomoci, zarade, ulaganja ili dobrotvornih donacija može vrlo brzo pomoci u podizanju životnog standarda."

Britanski premijer Tony Blair, koji želi da razvijene zemlje povecaju pomoc Africi za 50 milijardi dolara godišnje, kaže da ce mnoge africke zemlje trebati provesti ukoliko žele dobivati pomoc: "Na ovom cemo summitu jasno dati do znanja da ce dodatna pomoc biti stavljena na raspolaganje onim africkim zemljama koje poštuju demokratske norme i dobro upravljanje. Dakle, te zemlje moraju same odluciti o svojoj buducnosti."

Što se globalnog zatopljavanja tice, predsjednik Bush izrazio je zabrinutost zbog ekonomskih posljedica velikih smanjenja ispuštanja staklenickih plinova, ne samo za Sjedinjene Države, vec i za zemlje u razvoju. Predsjednik vjeruje da bi u borbi protiv globalnog zatopljavanja mogla pomoci nova tehnologija: "Neki tvrde da je rješenje za ekološke probleme i klimatske promjene ogranicavanje razvoja, te stavljanje svijeta na "energetsku dijetu". No, u ovom trenutku, oko dvije milijarde ljudi nema pristup nikakvom obliku moderne energije. Blokiranjem tog pristupa osudit cemo ih na trajno siromaštvo, na bolest, na visoku stopu smrtnosti novorodencadi, na život uz zagadeni zrak i zagadenu vodu. Mi smo usvojili bolji pristup."

Premijer Blair vjeruje da bi razvijene zemlje trebale smanjiti ispuštanje ugljicnog dioksida, te priznaje da na ovom summitu možda nece biti moguce postici sporazum o tome: "Mislim da je izuzetno važno da postigne neku suglasnost o potrebi prijelaza na gospodarstvo sa znatno smanjenim ispuštanjem staklenickih plinova. Moramo smanjiti ispuštanje staklenickih plinova i to što prije. Mislim da je to izuzetno važno."

Summit posebno pažljivo prate razni aktivisti, pogotovo oni koji se bore za ublažavanje siromaštva, a koji su organizirali niz nedavnih dobrotvornih koncerata protiv siromaštva naslovljenih Live 8.

XS
SM
MD
LG