Linkovi

Annan o Live 8: 'Ovo su istinski Ujedinjeni narodi'


Sinoc su u deset gradova širom svijeta održani koncerti na kojima su nastupile neke od najvecih zvijezda popularne glazbe. Cilj ovog dogadaja zaista globalnih razmjera – nazvanog Live 8 – bilo je jacanje svijesti o tragicnom položaju najsiromašnijeg kontinenta, Afrike. 'Timing' koncerata bio je dobro odabran - neposredno pred summit skupine G8, koja okuplja sedam najrazvijenih industrijskih zemalja i Rusiju.

Koncert u Londonu poceo je izvedbom pjesme Beatlesa Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, koju u otpjevali Paul McCartney i sastav U2.

Koncerte Live 8 organizirao je Bob Geldoff, bivši britanski punk rocker koji se najviše pamti po organizaciji slicnih koncerata humanitarne namjene prije tocno dvadeset godina. Geldoff je rekao da mu je ove godine bio cilj izvršiti pritisak na državnike iz najbogatijih zemalja svijeta da ucine više na ublažavanju teške situacije u Africi.

Koncerti su jucer održani u svakoj od država clanica skupine G8 te u Južnoj Africi.

Na koncertu u Londonu pojavio se i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, koji je zahvalio okupljenima kao i gledateljima na svim kontinentima – za koje organizatori tvrde da ih je bilo oko tri milijarde. "Ovo su istinski Ujedinjeni narodi. Cijeli se svijet ujedinio u solidarnosti sa siromašnima. U ime siromašnih, u ime onih koji nemaju glas na svjetskoj sceni, i onih najslabijih – ja vam se zahvaljujem" - rekao je celnik svjetske organizacije.

Publici u Londonu obratio se i Bill Gates, osnivac tvrtke Microsoft, cija humanitarna zaklada daje mnogo novca za poboljšanje zdravstvenog sustava u Africi. "Ako bogate zemlje daju sredstva, mogu se spasiti mnogi životi. Znamo kako se novac treba potrošiti na mudar nacin. Zaista je važno što ovaj humanitarni cilj ima ovakvu masovnu podršku" - kazao je Bill Gates.

Americki je predsjednik George Bush prije nekoliko dana najavio da ce Sjedinjene Države samo za borbu protiv malarije u Africi izdvojiti milijardu i 200 milijuna dolara. Takoder, Washington podržava oprost duga za 14 najsiromašnijih zemalja Afrike, s time da se oprost u buducnosti proširi na još 18 država.

U Sjedinjenim Državama, koncert Live 8 održan je u Philadelphiji, gdje je jedan od izvodaca bila skupina The Black Eyed Peas, koja je izvela svoju verziju popularne skladbe Boba Marleya Get Up Stand Up.

XS
SM
MD
LG