Linkovi

Predsjednik Bush se pridružio drugim čelnicima G-8 u Škotskoj


Predsjednik George Bush pridružio se u Škotskoj sedmorici drugih čelnika zemalja skupine G-8 na summitu koji će – kako se vjeruje - biti usredotočen na međunarodnu pomoć Africi i globalne klimatske promjene. Čelnici vlada sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije započeli su svoj trodnevni summit u odmaralištu Gleneagles, pokraj Edinburgha.

Tijekom posjeta Danskoj – prije toga – predsjednik Bush je izjavio na konferenciji za tisak, koju je održao zajedno s danskim premijerom Andersom Foghom Rasmussenom, da postoji veza između zatopljavanja klime i ljudske djelatnosti. Kritizirao je sporazum iz Kyota rekavši da u njega nisu uključene mnoge zemlje u razvoju. "Kyoto nije funkcionirao za Sjedinjene Države i nije funkcionirao za svijet. Razlog tomu je što mnoge zemlje u razvoju nisu dio Sporazuma iz Kyota".

Međutim, američkim je predsjednik naglasio potrebu da se od fosilnih goriva treba okrenuti alternativnim izvorima energije, posebice u zemljama u razvoju. Predsjednik Bush je također ponovio podršku opraštanju dugova najsiromašnijim afričkim zemljama, posebice onima koje se pokušavaju boriti protiv bolesti kao što su malarija i AIDS. Međutim, naglasio je da pomoć mora biti povezana s dobrim upravljanjem u zemljama u koje odlazi. Recimo još i to da je sastanak američkog predsjednika s danskim premijerom počeo na prilično neuobičajeni način. Danski ceremonijalni orkestar odsvirao je američkom predsjedniku "Happy Birthday". Naime, američki predsjednik danas je napunio 59 godina.

Prosvjednici u Škotskoj – kako se čini - nisu poželjeli dobrodošlicu čelnicima zemalja G-8, gdje su se sukobili s policijom u Gleneaglesu. Prema priopćenju policije 60 osoba je uhićeno i osam policajaca ozlijeđeno, nakon što su zamaskirani prosvjednici razbili prozore i bacali kamenje na policajce u mjestu Stirling. Prema istom priopćenju, prosvjednici su blokirali putove do Gleneaglesa, kao i pristup obližnjoj željezničkoj postaji. U međuvremenu je i škotska policija priopćila da će dopustiti demonstrantima da marširaju do mjesta gdje se održava summit. Ranije jutros, policija je prvo rekla da će zabraniti najavljene demonstracije nakon nasilja koje je izbilo u nekoliko mjesta koja okružuju ovo odmaralište.

XS
SM
MD
LG