Linkovi

Amerika i dalje protiv Protokola iz Kyota


Pred summit skupine G8 u Škotskoj, dnevnik New York Times piše o trans-atlantskim razlikama u vezi borbe protiv globalnog zatopljavanja. Izgleda da se u Europi, posebno Britaniji, očekivalo da će Washington možda ublažiti svoje protivljenje Protokolu iz Kyota, koji zapadnim zemljama nameće ograničenja u emisiji stakleničkih plinova, za koje se smatra da uzrokuju rast temperatura na globalnom planu.

Ublažavanje američkog protivljenja – piše newyorški list – očekivalo se zbog toga što je Britanija najizravnije podržala Ameriku u njezinom globalnom ratu protiv terorizma, pogotovo u intervenciji u Iraku.

Međutim predsjednik Bush je u intervjuu za britansku televiziju izjavio da se 'odnosi Washingtona i Londona ne temelje na reciprocitetu te vrste. Tony Blair nas je podržao zbog toga što je smatrao da je to u interesu mira i u interesu zajedničke pobjede nad terorom' – rekao je predsjednik Bush, dodavši da on ne odlazi u Škotsku da bi 'nužno pomogao ili odmogao premijeru Blairu'. 'Ja dolazim na summit da bi radio na ostvarenju ciljeva naše zemlje' – izjavio je američki predsjednik.

Predsjednik Bush je dodao – javlja izvještajna agencija Bloomberg - da bi prihvaćanje Kyota dovelo do 'značajnog slabljenja američkog gospodarstva'. Kao jednu od glavnih zamjerki ovog međunarodnog dokumenta, predsjednik je naveo činjenicu da Protokol iz Kyota Indiji i Kini – također velikim oneščivačima okoliša – ne nameće nikakva ograničenja.

Dnevnik Washington Post piše o pokušaju jedne kineske državne naftne korporacije da kupi američku naftnu tvrtku Unocal Corp. Kongres Sjedinjenih Država je prije četiri dana uvjerljivom većinom glasova usvojio rezoluciju koja poziva vladu da spriječi prodaju strateški važne firme kineskoj kompaniji.

'Ne možemo dopustiti da jednu od naših najvećih energetskih firmi kontrolira kineska komunistička partija' – izjavio je William Jefferson, demokratski zastupnik iz Louisiane.

Kineska firma CNOOC ponudila je za Unocal 18,5 milijardi dolara, dok je američka tvrtka Chevron Corp ponudila 16,5 milijardi dolara.

Kineska je vlada jučer – piše Washington Post – kritizirala miješanje politike u poslovne odnose dviju zemalja. Neki američki analitičari smatraju da se ovaj posao ne bi trebao dramatizirati jer Unocal ionako energijom opskrbljuje većinom azijsko tržište, a ne Ameriku, piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG