Linkovi

Oprost dugova najsiromašnijih ne ugrožava financijsku situaciju najbogatijih


Jedna od glavnih tema summita skupine G-8 u Škotskoj je otpisivanje dugova siromašnim zemljama. Ministri financija skupine G-8 su prije summita dogovorili da će otpisati barem 40 milijardi dolara dugova 18 najsiromašnijih zemalja svijeta. Time će spomenute zemlje godišnje uštedjeti oko milijardu i pol dolara kroz otpisanu otplatu, a otpisivanje dugova neće imati gotovo nikakvog ekonomskog utjecaja na zemlje skupine G-8.

Uz izuzetak Japana, zemlje skupine G-8 već su prije više godina otpisale te dugove, ne vjerujući da će oni ikada biti otplaćeni. "Dugo vremena siromašnim zemljama su se samo davali zajmovi. A kada kroz duže razdoblje novac neprestano isplaćujete, ali vam se ništa ne vraća, uobičajeno je da taj novac otpišete" - objašnjava Hilton Root, profesor ekonomike na Koledžu Claremont u Kaliforniji. On kaže da gospodarstva zemalja skupine G-8 neće ni osjetiti otpisivanje 40 milijardi dugova, no da bi te zemlje u budućnosti mogle doći do točke kada bi otpisivanje dugova moglo postati teret.

"To se događa kada velike zemlje s mnogo dugova počnu prijetiti da će prestati otplaćivati dugove. Na primjer, kada bi to učinila zemlja poput Indonezije, koja ima više od 20 milijardi dolara duga, koji teško otplaćuje, to bi bilo vrlo ozbiljno, Posljedice bi mogle osjetiti i komercijalne banke i bilateralne financijske institucije" - objašnjava naš sugovornik.

I same zemlje-članice skupine G-8, poput Sjedinjenih Država, imaju svoje dugove. Kako kaže profesor Root, i za njih je vrlo važno da uredno otplaćuju svoje dugove, kako bi sačuvale svoj kreditni rejting i mogle i u budućnosti posuđivati novac. Međutim, i neke siromašne zemlje, poput Kenije, također vraćaju svoje dugove.

Ipak, prema riječima profesora Roota, međunarodnim financijskim institucijama zapravo su za vraćanje dugova najvažnije zemlje u sredini. "Banke se oslanjaju na zemlje s prosječnim prihodima, poput Indije i Kine, čija gospodarstva rastu i čiji se dugovi otplaćuju. Zemlje poput Tajlanda, Malezije, Kine i Indije održavaju na životu multilateralne banke" - kaže profesor Root.

On dodaje da pitanje daljnjeg otpisivanja dugova neće nikada nestati s dnevnog reda skupine G-8, jer će se uvijek neka zemlja naći u teškom financijskom položaju. Hilton Root zato predlaže da se osnuje sustav financijskog osiguranja, koje bi pokrivalo zemlje koje pokušavaju ispuniti svoje obveze, ali su naišle na financijske poteškoće. No, kako kaže, o takvim prijedlozima rijetko se raspravlja, sve dok svijet nije suočen s velikom financijskom krizom.

XS
SM
MD
LG